SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

Mercolleida valora entre 50 i 70 cèntims el quilo de fruita de pinyol

Marca els primers preus dos setmanes abans que el 2018 i en cotes superiors || El paraguaià i la nectarina són els que tenen millors resultats

Imatge de paraguaians de la setmana passada en una finca de l’Horta de Lleida.

Imatge de paraguaians de la setmana passada en una finca de l’Horta de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercolleida ja ha començat a oferir cotitzacions orientatives per a la fruita de pinyol, amb dos setmanes d’avanç respecte a l’any passat. Els preus avui del tauler se situen per sobre dels de l’any passat, amb cotes que se situen entre els 50 i els 70 cèntims d’euros per quilo, segons les fruites. Les cotes més elevades, d’entre 60 i 70 cèntims d’euro, s’atribueixen a les nectarines i als paraguaians, mentre que en el cas dels préssecs, la llotja lleidatana fa una valoració de 50 a 55 cèntims per quilo.

L’any passat, els primers preus no van arribar fins al 21 de juny i llavors els calibres B, els únics que tenen preu en aquesta campanya, només assolien el màxim de 70 cèntims en el cas de la nectarina, que tenia una cotització mínima de 60 cèntims. En el cas del préssec (B) s’apuntaven de 40 a 50 cèntims i en el paraguaià el mateix calibre es parlava de 50 a 60 cèntims.

Per la seua banda, el ministeri d’Agricultura ja té enllestit l’informe del mercat de la setmana 23, del 3 al 9 de juny, i confirma que els preus del préssec se situen per sota de l’any passat, però són superiors als del 2017, quan es va viure una campanya ruïnosa per als agricultors. En concret, el departament que dirigeix en funcions Luis Planas, situa “els preus a la posició més pròxima a l’agricultor” en 57,82 cèntims d’euro el quilo del préssec. És un 18 per cent menys que en les mateixes dates de l’any passat, però un 5 per cent més que el 2017.

En aquest informe, la millor situació de mercat és per a la cirera, amb una cotització un 14 per cent per sobre de la que es va registrar en la mitjana dels últims cinc anys. Si la comparació es fa amb l’any passat, el repunt de preus és d’un 43 per cent.

L’albercoc, que havia tingut un inici de campanya mediocre, lligat en gran manera també a problemes de qualitat d’algunes partides primerenques a l’hora de la comercialització, han anat millorant.

Tant que l’últim estudi del ministeri d’Agricultura situa aquests “preus en la posició més pròxima a l’agricultor” un 3 per sobre per sobre de les mateixes dates del 2018 i un 16 per cent sobre el 2017.

tracking