SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Els salaris de temporers a les centrals de fruita, sense acord

Afrucat demana que el Tribunal Arbitral aclareixi si s’està complint o no amb la legalitat || Les organitzacions sindicals insisteixen a reclamar 7,07 euros per hora

La reunió que es va fer ahir a la seu de Treball a Lleida va acabar sense acord.

La reunió que es va fer ahir a la seu de Treball a Lleida va acabar sense acord.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sense cap tipus d’acord. Així va acabar ahir la reunió del Tribunal de Mediació amb la patronal de les centrals fructícoles, Afrucat, i els sindicats sobre quin ha de ser el salari mínim dels temporers i si les empreses estan complint o no amb la legalitat. Per això, ara hi haurà una nova reunió per intentar dirimir-ho, en aquest cas se sotmetrà la situació al Tribunal Arbitral, que haurà d’emetre un laude que seria d’obligat compliment. Actualment, aquests treballadors cobren 6,29 euros per hora, reflectits en el conveni del sector i que la patronal considera que compleix amb el reial decret que regula el Salari Mínim Interprofessional (vegeu SEGRE d’ahir).

Així doncs, Afrucat apunta que el salari mínim que han de percebre els treballadors de les centrals ha de ser d’almenys 12.000 euros anuals, però apunta que per a aquells que treballin menys de 120 jornades, no poden ser inferiors als 42,62 euros diaris. Aquests barems estableixen dos salaris horaris diferenciats, insisteix Afrucat, que és la causa de les discrepàncies.

Afrucat apunta que el reial decret sobre l’SMI especifica un preu per a temporers

El director general d’Afrucat, Manel Simon, va insistir en la línia de la informació publicada per aquest diari que l’objectiu de l’organització empresarial no és començar una negociació sobre el preu que han de percebre els treballadors eventuals de les centrals, sinó que “vol saber si, d’acord amb els preus fixats pel reial decret, el preu actual que es paga a aquests treballadors compleix la llei”.

En aquest context, els sindicats insisteixen que no existeix cap altra interpretació possible més enllà que tant els agricultors que contractin temporers per al camp com aquelles empreses que ho facin per a la manipulació de la fruita a les centrals han de pagar almenys 900 euros mensuals a aquest personal.

En el cas dels treballadors del camp, tenint en compte la jornada anual establerta, la xifra se situa en 7,02 euros bruts l’hora, mentre que en el cas de les centrals el càlcul se situa en 7,07, afirmen.

Tot plegat en una campanya en la qual les necessitats de mà d’obra s’incrementa tant al camp com a les cambres a causa de l’augment de la producció. Les últimes previsons, que ha fet públiques aquesta mateixa setmana Unió de Pagesos, calcula que l’increment de mà d’obra pot situar-se a Lleida entorn d’un 32 per cent.

tracking