SEGRE

ECONOMIA

“Hem d'aprofitar les oportunitats i oferir millores competitives al mercat”

El BBVA remarca la importància de les noves tecnologies i l’anàlisi de dades per a les empreses

Josep Amorós, Program Manager de BBVA Data & Analytics, va explicar les grans transformacions tecnològiques amb empreses d’èxit.

Josep Amorós, Program Manager de BBVA Data & Analytics, va explicar les grans transformacions tecnològiques amb empreses d’èxit.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’èxit de les empreses passa per “aprofitar les oportunitats que es creen i oferir millores o avantatges competitius al mercat.” Així ho ha explicat aquesta setmana el Program Manager de BBVA Data & Analytics Josep Amorós a la conferència L’empresa del futur amb big data i blockchain, en una nova edició dels Diàlegs al Roser, organitzats per SEGRE i davant de prop d’un centenar d’empresaris de Lleida. Una conferència en la qual s’ha posat de manifest la importància de no perdre el tren de les noves tecnologies, de la quarta revolució tecnològica, en què “les dades s’han convertit en el nou petroli d’aquesta generació”, explica.

La d’Amorós ha estat una conferència farcida d’exemples que posen de manifest que en moltes ocasions una petita millora o oferta addicional al client potencial marca una gran diferència. Per posar-ho de manifest, el representant del BBVA destaca, entre altres iniciatives, la de l’empresari Kike Sarasola i el seu Room Mate Hotels, que suposa un pas de rosca sobre la possibilitat que ofereix Airbnb de contractar allotjament en un apartament turístic.

Sarasola ofereix cases de tercers per poder llogar però amb dos característiques: un estàndard de qualitat garantit i proximitat als hotels de l’empresari. D’aquesta manera, qui llogui un apartament podrà utilitzar els serveis de l’hotel. Aquest és l’avantatge competitiu, la millora que pot ser determinant per a l’èxit.

Explicar termes com ara data driven pot ser complicat, però precisament l’expert del BBVA aconsegueix fer-ho al contrari a través dels exemples. Estem parlant de la presa de decisions estratègiques basada en l’anàlisi de dades, en la qual els algoritmes prenen capital importància. L’aplicació és senzilla si pensem en Netflix, que ofereix en streaming continguts multimèdia sota demanda per internet.

Quan un usuari veu per exemple una pel·lícula d’un gènere concret, ens en recomana altres que considera que poden interessar-nos, tenint en compte persones amb gustos similars als nostres. És a dir, amb les dades que nosaltres oferim a l’inclinar-nos per veure una pel·lícula o una sèrie concretes, l’empresa es fa una idea del que voldrem consumir després. És un exemple del que poden fer les empreses si saben analitzar bé les dades.

Aquí apareix un altre dels termes que pren cada vegada més importància, el famós big data. Com explica Josep Amorós, estem parlant d’un gran volum de dades, que a més es renoven a gran velocitat. Ens trobem davant d’una gran variabilitat d’informació que és necessari saber interpretar.

Però parlar de tecnologia també és fer-ho del que Amorós qualifica d’“experiències revolucionàries amb tecnologies avançades”. Aquí l’exemple és Amazon, però no amb el negoci que ja tots coneixem com el gran venedor per internet.

De fet, ha obert la primera botiga física a la ciutat nord-americana de Seattle. Parlem d’Amazon Go. El curiós és que es tracta d’una botiga sense dependents i on no cal ni passar per caixa. Només es necessita tenir descarregada al mòbil una aplicació i un compte d’Amazon. Amb això, podem entrar-hi, agafar el formatge o la fruita d’una prestatgeria i sortir sense més ni més, perquè cada client té un codi i el sistema de càmeres i sensors de pes a les prestatgeries sap què ens emportem i ens ho carregarà al compte al sortir per la porta només per portar el mòbil a la butxaca.

El Program Manager de BBVA Data & Analytics també explica de forma fàcil què és el famós internet de les coses. Pot ser una cosa tan senzilla com que la nevera connectada a internet detecti quan s’han acabat els iogurts i automàticament arribi a connectar-se amb la botiga on els compro habitualment perquè me n’enviï més.

Parlem de nou de dades i de la importància que tenen. Les dades són un bé cada vegada més preuat i que ofereixen a les empreses un ventall d’oportunitats, tant que les companyies d’èxit es diferenciaran de les que fracassen segons sàpiguen interpretar-les i aprofitar les oportunitats de negoci que generen, explica Amorós.

I en una conferència en la qual es parla de les últimes tecnologies i de les revolucions que se succeeixen dia a dia, el Program Manager de BBVA Data & Analytics remata la intervenció amb una cita d’Heràclit d’Efes, de fa més de 2.500 anys: “L’únic constant és el canvi”.

Una frase que continua sent més certa que mai, però a la qual s’hauria d’afegir que aquest canvi cada vegada és més ràpid, vertiginós.

tracking