SEGRE

PRESTACIONS ANÀLISIS

La pensió mitjana de les 22.300 viudes de Lleida està sota del llindar de la pobresa

Tot just perceben 629 euros al mes, poc més de la meitat del que cobra un jubilat a Ponent

Imatge d’arxiu d’una de les protestes dels pensionistes a la capital del Segrià.

Imatge d’arxiu d’una de les protestes dels pensionistes a la capital del Segrià.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pensió mitjana de viudetat que cobren 22.325 dones a la província de Lleida se situa per sota del llindar de la pobresa, fet que posa de manifest que si les prestacions de les persones grans necessiten millores, la situació que arrossega aquest col·lectiu és especialment difícil.

En concret, les dades de la Seguretat Social referides al mes de maig situen la pensió mitjana de viudetat de les dones en 629, 49 euros mensuals, quan UGT alerta que el llindar de la pobresa es calcula en 721,2 euros.

Bona part d’aquestes viudes no compta amb cap altre ingrés, en especial les de més edat, que no es van incorporar al món del treball remunerat en el seu moment.

De fet, una lleidatana que cobra una prestació contributiva després d’haver perdut la seua parella cobra poc més de la meitat del que percep un home de Ponent en concepte de jubilació, que s’eleva a un total de 1.138 euros.

A més a més, la situació és especialment delicada en el cas de les dones de més edat, perquè estem parlant de pensions mitjanes i són precisament les prestacions més antigues les que són també més baixes.

Aquestes dades cobren especial actualitat tenint en compte que la commemoració del Dia Internacional de les Viudes, que se celebra avui, 23 de juny, per denunciar l’escassa protecció que rep un col·lectiu amb unes pensions de viudetat que s’aproximen més a les quanties que presenten les pensions assistencials que a les contributives, segons remarca UGT.

A Catalunya, més de 223.000 dones són pensionistes de viudetat, el 15 per cent del total de persones pensionistes i de mitjana cobren una pensió de 740 euros mensuals, una pensió que és un 28 per cent inferior a la pensió mitjana del total del col·lectiu al territori.

Les pensionistes pateixen també la seua pròpia “bretxa salarial”Durant els últims anys s’han multiplicat els estudis entorn de la bretxa salarial entre sexes, però s’ha de tenir en compte que aquesta es tradueix anys després a l’hora del càlcul de les jubilacions d’homes i dones. Interrompre la carrera professional o acceptar llocs de treball a temps parcial per cuidar la família passa factura en el càlcul de les pensions, igual que el fet que molts llocs de treball feminitzats, com els relacionats amb el sector de la neteja o atenció a la tercera edat, no estiguin precisament ben pagats. De fet, si la pensió mitjana d’un jubilat a la província és de 1.138 euros mensuals a la província, la de les lleidatanes tot just és de 772 euros.

tracking