SEGRE

DINERS PREVISIONS

Els lleidatans paguen 128 milions en interessos, davant els 863 del 2008

Funcas avisa que el “ritme frenètic” de consum pot provocar una altra crisi si pugen els tipus || La taxa d’estalvi de les llars, en un “mínim històric”

Imatge de la seu central del Banc d’Espanya a Madrid.

Imatge de la seu central del Banc d’Espanya a Madrid.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La caiguda dels tipus d’interès i la reducció de l’endeutament de les famílies i les empreses fan que aquest any hagin de pagar a Espanya de l’ordre de 17.000 milions d’euros en interessos, davant els 106.000 que van haver de desemborsar l’any 2008, segons la Fundació de Caixes d’Estalvi (Funcas). Tenint en compte els volums d’endeutament de famílies i empreses lleidatanes amb les entitats financeres, en el cas de Ponent el pagament d’interessos passaria dels prop de 863 milions de 2008 als una mica menys de 128 per al present exercici. El Banc d’Espanya tenia registrats a Lleida crèdits bancaris per valor de 15.002 milions al principi del període, mentre que famílies i empreses mantenen contractats en l’actualitat préstecs valorats en 8.643 milions.

El director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas, Raymond Torres, va advertir ahir que la sostenibilitat de l’expansió econòmica “no està garantida” i que el “ritme frenètic” de consum a les llars pot provocar una altra crisi econòmica si pugen els tipus d’interès.

“Si bé, ara per ara, l’economia es mostra immune a la desacceleració global, la sostenibilitat de l’expansió no està garantida”, va afirmar durant el curs L’economia espanyola en el nou context del comerç internacional, organitzat per Funcas i que s’ha inaugurat aquest dilluns a la Universidad Internacional Menéndez Pelayo.

Segons Torres, en l’actualitat, la taxa d’estalvi de les llars es troba en un “mínim històric” amb valors que ronden el 5% i fins i tot el 0% en aquelles llars de rendes baixes.

Això, al seu torn, produeix una necessitat de finançament de les llars que explica que estigui creixent el crèdit al consum i el crèdit hipotecari, la qual cosa que, segons Torres, “obrirà un front de vulnerabilitat” si augmenten els tipus d’interès i les llars no poden fer front als crèdits, després de la qual cosa “hi pot haver una altra crisi”.

D’altra banda, va alertar sobre factors estructurals que suposen les “assignatures pendents” de l’economia espanyola, com la “volatilitat” de l’atur a causa de la “temporalitat de l’ocupació”.

tracking