SEGRE

ECONOMIA FORMACIÓ

SOS de les empreses de climatització, electricitat i fred per falta de personal

Empreses dels sectors d’instal·lacions de fred i calor, electricitat i fontaneria tenen cada vegada més dificultats per trobar mà d’obra qualificada, situació que fins i tot limita el seu creixement. I és que, a l’augment de l’activitat, se suma la disminució de graduats en aquestes especialitats de Formació Professional en els últims anys.

Un dels estands a l’última edició de la fira que impulsa la Formació Professional a Lleida.

Un dels estands a l’última edició de la fira que impulsa la Formació Professional a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La falta de titulats de Formació Professional en el sector de fred i calor, electricitat i fontaneria s’està aguditzant a Lleida a causa de la combinació de l’augment de l’activitat per la recuperació econòmica i del descens del nombre d’inscrits en aquestes especialitats de FP. S’ha de tenir en compte que el nombre de graduats en els centres de les comarques de Lleida a les famílies d’electricitat i electrònica, instal·lacions i manteniment i fabricació mecànica ha passat dels 185 del curs 2015-2016 als 124 del 2017-18, segons les dades que figuren en l’estadística del departament d’Educació.

Empresaris del sector coincideixen a afirmar que trobar personal és un autèntic maldecap i que aquest problema limita el creixement d’algunes firmes. “Hi ha un dèficit molt important de tècnics de fred”, assenyala Josep Llorens, responsable d’Ilerfred. “És molt xocant i contradictori, perquè hi ha molta demanda de titulats que poden tenir un gran recorregut professional i en canvi hi ha molt pocs joves que es matriculen en aquests estudis, no deixem d’estar sorpresos”, va afirmar per la seua part un directiu de la firma Isofred. Fridecal de Mollerussa és una altra de les empreses afectades. “No s’entén gaire, perquè hi ha treball assegurat i et pots guanyar bé la vida”, va remarcar el seu responsable, Josep Maria Roig. Així, va destacar que la totalitat dels alumnes que acaben el cicle d’instal·lacions frigorífiques i climatització de l’institut Guindàvols de Lleida “tenen feina assegurada”. Xavier Ferrer, president d’Agrisec, una de les patronals dels instal·ladors, corrobora aquesta problemàtica i insta els departaments d’Educació i Empresa de la Generalitat a treballar per buscar-hi solucions. “Abans, a l’FP hi havia prou alumnes per nodrir-nos, però ara la matrícula en aquest tipus de cicles va a la baixa i fins i tot Educació els tanca en alguns centres per falta de demanda”, va indicar. Tant Ferrer com altres empresaris van assenyalar que davant d’aquest panorama de vegades una de les principals alternatives és agafar joves sense estudis i, si veuen que tenen aptituds, els faciliten l’accés a la formació reglada, encara que combinar-la amb el treball comporta inconvenients. “Totes les empreses busquem contínuament personal”, subratlla Ferrer, que afegeix que aquesta situació, “lluny de millorar, va empitjorant”. Així mateix, detalla que en ocasions dos empreses comparteixen un projecte gran perquè una de sola no pot assumir-lo.

tracking