SEGRE

EMPRESES POLÈMICA

Prorroguen tres mesos la tarifa reduïda als jubilats d'Endesa

S’aplicarà fins al 30 de setembre i al principi s’havia d’eliminar l’1 de juliol || Segueixen les negociacions per al conveni col·lectiu que va expirar al desembre

Imatge d’una de les manifestacions dels jubilats d’Endesa del mes de gener passat a Lleida.

Imatge d’una de les manifestacions dels jubilats d’Endesa del mes de gener passat a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jubilats d’Endesa mantindran la tarifa bonificada de la llum fins al proper 30 de setembre. Aquesta reducció, que al principi s’havia de suprimir el pròxim 1 de juliol, suposava un preu de 0,00091 euros per als primers 12.500 kWh/any de consum en habitatges de treballadors i familiars al seu càrrec i ascendents que hi convisquin. Aquesta pròrroga s’ha acordat en el marc de les negociacions per al nou conveni col·lectiu, perquè l’anterior va expirar el passat 31 de desembre.

Segons fonts de l’elèctrica Endesa, aquesta és “l’última pròrroga fins a nova ordre” i s’aplica a tots els treballadors i també als jubilats. A les comarques de Lleida hi ha uns 1.500 exempleats de la companyia que es veurien afectats per aquesta decisió, mentre que la plantilla d’Endesa a la demarcació és de 200 treballadors en actiu i 800 en passiu.

A més, des del sindicat UGT van apuntar que “els treballadors en actiu mantenen la tarifa bonificada fins a l’edat de jubilació”.

Així mateix, les negociacions per acordar el nou conveni col·lectiu continuen. Al caducar l’anterior, els beneficis dels empleats depenen de cada situació contractual. Això suposa que els jubilats, que fins ara també eren beneficiaris, deixen de tenir la tarifa d’empleat perquè ja no mantenen contractes amb l’empresa.

La supressió de la tarifa bonificada i altres beneficis va provocar que els exempleats de l’elèctrica es manifestessin a començaments d’aquest any per denunciar el que consideraven una pèrdua de drets socials. Es van celebrar manifestacions davant de la seu d’Endesa als Magraners (Lleida), la Pobla de Segur, el Pont i Vielha.

Així mateix, l’Audiència Nacional va dictar una sentència que avala que els jubilats d’Endesa perdin els seus beneficis socials, com la tarifa. Segons assenyalava la sentència, en efecte, no existeix instrument legal per “contraactualitzar” les condicions socials del personal passiu (jubilats), atès que les persones que l’integren no disposen de contracte de treball i el conveni on s’emparaven els seus drets ha perdut la seua vigència.

tracking