SEGRE

AGRICULTURA COMITÈ MIXT

Alerta de la fruita a la UE per acords amb tercers països

Espanya, França, Itàlia i Portugal elevaran la queixa a la Comissió || Perquè no han de complir les exigències comunitàries

Finca experimental de l’IRTA a Tremp.

Finca experimental de l’IRTA a Tremp.IRTA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Responsables dels ministeris d’Agricultura de França, Espanya, Itàlia i Portugal es van reunir ahir en el marc del comitè mixt de fruites i hortalisses i van acordar remetre un escrit conjunt a la Comissió Europea amb les preocupacions emeses pels professionals del sector en relació amb els acords comercials entre la Unió Europea i els països tercers i les seues repercussions econòmiques. Els productors de fruita de Lleida es queixen que les importacions de països tercers, tant del Con Sud com del Marroc, per posar-ne alguns exemples, no estan obligades a les exigents normes de cultiu, ja que a la UE hi ha vetats molts productes fitosanitaris que són legals fora del club europeu. D’aquesta manera, denuncien que les importacions de països tercers es poden considerar competència deslleial.

En una reunió mantinguda a París, van analitzar la Política Agrària Comuna post-2020, que encara s’està debatent en el si de la Unió, i les seues conseqüències per al sector de fruites i hortalisses.

Les administracions es van mostrar d’acord en la importància de continuar el diàleg entre els quatre països per establir junts les grans orientacions que marcaran l’elaboració de la PAC post-2020.

El cultiu considerat tradicional de secà ha fet el salt al regadiu, amb varietats de floració tardana i extratardana, plantacions intensives o superintensives.

L’ametlla, producció amb futur a la Conca de Tremp

Encara que el cultiu de l’ametller és considerat de la zona mediterrània, hi ha zones de muntanya, com el Pallars Jussà, on s’ha contemplat com una alternativa vàlida en secà durant molts anys, segons va destacar ahir l’IRTA, que treballa en una finca experimental a Tremp. Actualment, la situació favorable del mercat de l’ametlla, juntament amb els mals anys de preus del sector de la fruita dolça i els cultius extensius, ha fet replantejar-se el seu cultiu com a alternativa a les noves zones de regadiu en aquesta comarca del Pallars Jussà.

tracking