SEGRE

ANÀLISIS INFORMES DE LA CNMC

Competència, preocupada per les debilitats del sector agrari a l'afectar tota la cadena

Alerta de la fragmentació i del desequilibri negociador || Però considera que “un relaxament excessiu de les normes de competència seria excessivament perjudicial per a productors i consumidors”

Un vaixell de càrrega al port de Barcelona, un dels líders de l’Estat espanyol.

Un vaixell de càrrega al port de Barcelona, un dels líders de l’Estat espanyol.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) mostra la seua preocupació per les debilitats que pateix el sector agrari, ja que afecten “negativament” l’eficiència del conjunt de la cadena agroalimentària. Així ho afirma en un informe sobre el projecte de reial decret que regula el reconeixement de les organitzacions de productors i les seues associacions a determinats sectors agraris, a sol·licitud del ministeri d’Agricultura.

El projecte pretén fer front a les debilitats del sector primari com la seua fragmentació, escala insuficient i desequilibri negociador, segons la CNMC, que ressalta que la regulació plantejada ha de limitar els possibles riscos sobre la competència.

Competència analitza el reial decret del ministeri sobre les organitzacions de productors

D’altra banda, la CNMC assenyala que el sector agrari té com a “principals debilitats la seua excessiva fragmentació, escala insuficient i desequilibris en el poder negociador”.

La Unió Europea ha optat per afrontar la situació amb el foment de les Organitzacions de Productors (OP) i les seues Associacions (AOP). Poden acollir-se a excepcions puntuals de preceptes de la normativa de competència. Per exemple, sota determinats requisits, podrien negociar els preus en nom de tots els seus membres.

La CNMC comparteix al seu informe la preocupació per les debilitats que pateix el sector, ja que afecten negativament l’eficiència del conjunt de la cadena agroalimentària.

No obstant, assenyala que “un relaxament excessiu de les normes de competència seria en excés perjudicial tant per a productors com consumidors”. Per això diu que les excepcions a la normativa de competència s’han d’interpretar sempre de “manera restrictiva”.

Recomana plantejar totes les modalitats possibles d’OP i AOP, incloent-hi altres formes de cooperació i gestió empresarial que poden generar efectes positius. Advoca per millorar la fonamentació de les mesures i analitzar en profunditat l’impacte sobre la competència i sobre l’economia en el seu conjunt, i orientar el reconeixement de les OP no només al compliment formal dels requisits legals, sinó a l’obtenció d’eficiències. Recomana fixar uns llindars de mínims i màxims del nombre de membres i de la producció com a condició imprescindible i que haurien d’establir-se en termes de quota de mercat. A banda d’incloure mecanismes de seguiment i d’avaluació expost de les mesures.

Eleva a la Justícia europea el pacte de l’estiba de fa dos anys

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha elevat al Tribunal de Justícia de la UE una qüestió prejudicial en la qual planteja si s’ajusten a la norma comunitària punts de l’acord a què patronal i sindicats de l’estiba van arribar fa dos anys per adequar el seu conveni a la reestructuració del sector aprovada pel Govern central. Així, deixa en suspens el procés sancionador que va obrir sobre aquest acord el novembre del 2017, uns mesos després de la seua firma. Per a la CNMC, l’acord que la patronal d’empreses estibadors Anesco i els sindicats amb representació al sector “inclou una sèrie d’obligacions comercials entre operadors que van més enllà de l’àmbit de la negociació col·lectiva i del reial decret amb què l’Executiu va reformar el sector”.

Anesco va respondre ahir a la CNMC afirmant que la subrogació és un assumpte laboral i té cobertura legal.

tracking