SEGRE

ENTREVISTA INSTITUCIONS

Jaume Saltó: «La Cambra ha de liderar una estratègia de futur per a Lleida»

Jaume Saltó, president de Pimec a Lleida, va assumir la setmana passada la presidència de la Cambra de Comerç i substituïa Joan Simó, que portava 28 anys al càrrec. Convida empresaris i institucions a treballar units per definir una estratègia de futur per a Lleida. Considera que fa falta molta més indústria i insta l’administració a facilitar els tràmits per implantar una empresa, seguint l’exemple d’Aragó. Així mateix, no dubta a afirmar que Lleida pateix un doble centralisme: el de Barcelona i el de Madrid

«La Cambra ha de liderar una estratègia de futur per a Lleida»

«La Cambra ha de liderar una estratègia de futur per a Lleida»MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En què es notarà el canvi de president tenint en compte que l’anterior ho ha estat 28 anys?

Els membres del ple són ara d’un entorn més digital, per la qual cosa són més pròxims a la realitat actual de les empreses. Els 36 que hem entrat tenim molta energia i ganes de fer coses per al territori.

Què cal fer primer?

El primer repte és el finançament de la Cambra, que és una entitat publicoprivada sense finançament. Esperem que la Generalitat aprovi una llei.

Com s’hauria de finançar? Amb pressupost públic o amb les aportacions d’empreses? Des que es van suprimir les quotes obligatòries, les empreses amb prou feines fan aportacions voluntàries.

Crec que caldrà anar a un model mixt amb una aportació per part de l’administració i una altra amb el que generin els serveis de la Cambra i el que aportin les empreses.

Per què creu que la gran majoria d’empreses no aporten diners?

En aquestes eleccions ens hem trobat que tothom sap què és la Cambra, però desconeix què fa. Cal potenciar el seu rol al món empresarial. A tot arreu del món hi ha una cambra, la qual cosa pot ser útil per a les empreses que vulguin internacionalitzar-se.

Després de ser elegit, va criticar el centralisme de Barcelona. Considera que Lleida suporta un doble centralisme de Barcelona i Madrid?

Sí. Ja vaig dir que sembla que a partir de la Panadella no siguem Catalunya. A més, a Lleida tenim un problema molt greu perquè som al costat d’Aragó, que està fent les coses molt bé des del punt de vista empresarial al facilitar sòl industrial i els tràmits per implantar una empresa. Aquí, per crear o ampliar una indústria els tràmits poden durar un any o dos. Allà són molt àgils. Lleida és la capital més allunyada de Barcelona i és important que es facin coses al territori, perquè al Pirineu encara estan pitjor.

En referència al centralisme de Madrid, el principal problema són les infraestructures?

És el principal. Lluitarem contra el centralisme de Madrid i contra el de Barcelona.

Però el cert és que el pes de Lleida a nivell polític a Barcelona i Madrid és molt reduït.

Crec que ens falta creure’ns-ho. Tenim empreses capdavanteres, facilitats de terreny i aigua per a la industrialització i una ubicació molt bona.

Falta sòl industrial?

Sí. Qualsevol indústria que vulgui implantar-se o ampliar a Lleida té un gran problema. Cal fer el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans.

Considera que les administracions haurien d’apostar més per l’activitat industrial?

A Lleida fa falta molta més indústria. Ens ho hem de creure. Per què Lleida no pot ser un hub agroalimentari? Cal treballar-ho, no quedar-se només en la producció, el negoci és la transformació.

Això és una cosa que es diu des de fa molts anys però no es fa.

Fa falta una estratègia conjunta de totes les institucions, patronals i Cambra per definir què volem fer i treballar tots en aquesta línia. Totes les institucions i agents socials hem de definir un pla estratègic per a Lleida i el seu territori.

L’ha de liderar la Cambra?

És el lloc on s’ha de liderar, perquè la Cambra va d’empreses i no de política.

I com valora que la de Barcelona es posicioni políticament?

Cada Cambra és d’un territori i té unes necessitats.

Veig que no té intenció d’entrar en aquesta dinàmica.

Jo represento tots els empresaris, tant d’una sensibilitat política com d’una altra.

Compaginarà la presidència de la Cambra amb la de la Pimec?

Acabo d’aterrar a la Cambra, una vegada conegui la dedicació que suposa aquesta presidència, ho decidiré, però la idea és compaginar-ho.

Com estan les relacions amb la Coell i la Fecom després dels frecs que s’han generat pel procés electoral?

Ja vaig dir que vull crear una taula per aglutinar totes les organitzacions empresarials. Ens necessitem a tots per a les decisions estratègiques del territori. Des del principi vaig oferir mà estesa i per al comitè executiu he escollit gent de Coell i Fecom a més de la de Pimec, quan no tenia motiu per fer-ho. Ara es constituiran les comissions de treball, en les quals participaran els 36 membres del ple. Tots hem de sumar, aquesta ha de ser la casa dels empresaris.

A Lleida ciutat, la Cambra està molt vinculada amb la Fira. Què considera que cal fer en aquesta institució?

Crec que cal adaptar els certàmens a les noves activitats, perquè el món està canviant. Possiblement, les instal·lacions no són conformes a les necessitats actuals.

Al principi ha comentat que els membres del nou ple són d’un entorn més digital. Creu que en general les empreses de Lleida s’han adaptat als canvis que comporten les noves tecnologies o no?

A Lleida, Catalunya i Espanya fa falta fer molta feina en matèria de digitalització. La gent creu que suposa deixar de treballar amb papers i no és això, suposa una innovació i ser capaços de crear nous productes i serveis. Això és el que ens falta a Lleida i ho intentarem potenciar amb una comissió d’innovació i digitalització.

tracking