SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Les hores extra no compensades ni pagades podrien crear 32.500 llocs de treball

Les que no són pagades ni compensades equivalen a uns 1.800 llocs de treball a temps complet a Lleida || Suposaria reduir l’atur en un 10 per cent

El líder de Comissions Obreres, Unai Sordo, al centre, sosté l’informe sobre les hores extra.

El líder de Comissions Obreres, Unai Sordo, al centre, sosté l’informe sobre les hores extra.CCOO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Parlar d’hores extraordinàries acostuma a ser sinònim de polèmica, en unes ocasions perquè són l’única via per complementar salaris baixos i en d’altres perquè acaben sortint de la legalitat amb cobraments en diner negre. Un informe que ha publicat aquesta setmana Comissions Obreres afegeix noves dades per al debat. Assegura que les hores extra no compensades ni pagades podrien crear 32.500 llocs de treball a Catalunya, dels quals al voltant d’entre 1.700 i 1.800 correspondrien a les comarques de Lleida. Les últimes dades oficials publicades aquesta mateixa setmana apunten que a la província hi ha registrades un total de 17.454 persones com a desempleades a les oficines del SOC. És a dir, que si es creessin els llocs de treball esmentats, l’atur a la província podria baixar de cop al voltant d’un 10%.

Segons els càlculs del sindicat, les empreses s’estalvien a Catalunya 1.465 milions d’euros amb les hores extra no retribuïdes, al darrere de la Comunitat de Madrid, amb 3.221 milions, i València, amb 1.514. El temps no remunerat suposa 1,3 milions d’hores extra a Catalunya, un 12 per cent del total registrat a Espanya, que l’informe xifra en onze milions d’hores extra. L’estudi presentat per CCOO estima el cost laboral que s’estalvien les empreses per la prolongació no retribuïda de la jornada laboral en 11.510 milions a l’any a Espanya, un 15 per cent es correspon la indústria manufacturera, seguida pels serveis financers i les assegurances. En el conjunt de l’Estat, l’informe reflecteix que 1.046.000 persones van treballar el 2018 setmanalment més hores de les pactades.

El perfil dels treballadors que fan hores extra sense retribuir és, en el 75% dels casos, el d’un home d’entre 30 i 49 anys d’edat (63%), amb contracte indefinit (82%) que treballa al sector serveis (74%) o en ocupacions tècniques i professionals (42%).

Davant d’aquesta situació, el sindicat defensa la controvertida mesura del control horari a les empreses que ha generat una gran polèmica.

tracking