SEGRE

ECONOMIA MESURES

El Govern apuja l'impost de les hipoteques a la banca

Pretén recaptar 88 milions d’euros i vol incrementar també taxes a les cases d’apostes || Davant de la falta de pressupostos

Imatge de dos persones en una sala de jocs.

Imatge de dos persones en una sala de jocs.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir a la reunió del Consell Executiu un decret llei que inclou diverses modificacions fiscals amb què busca augmentar la seua recaptació en 88,2 milions d’euros, va informar la portaveu del Consell Executiu, Meritxell Budó. Perquè entri en vigor, el Govern haurà de portar la iniciativa al Parlament i allà buscar els suports necessaris perquè tiri endavant, ja que els dos socis de l’Executiu català, ERC i JxCat, no tenen majoria absoluta a la Cambra i depenen de pactes amb l’oposició. A més, el decret llei és l’única solució perquè no s’han aprovat els Pressupostos.

D’una banda, vol modificar l’impost sobre els actes jurídics documentats, cosa que grava les escriptures de les hipoteques i que ara paguen els bancs, després de l’escàndol sobre la sentència del Suprem que va portar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a canviar la normativa. Aquest impost passa de l’1,5% actual al 2%.

En segon lloc, es modifica també la normativa perquè l’impost sobre els habitatges buits l’hagin de pagar també els grans fons que posseeixen grans paquets de vivendes i que fins ara no estaven subjectes al pagament.

En tercer lloc, el Govern també vol apujar l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen en l’atmosfera produït per l’aviació comercial, passant de 2,5 a 3,5 euros per quilogram d’òxid de nitrogen emès.

A més, la Generalitat buscar augmentar l’impost que grava les apostes presencials –les online no pot perquè són competència de l’Estat–: un tipus únic del 15%, mentre que ara són del 10% en l’àmbit de les apostes esportives i del 13% a la resta.

També es contempla tres beneficis fiscals. El primer estableix una tarifa social de 0 euros per metre cúbic en el primer tram del cànon de l’aigua per a famílies en situació de vulnerabilitat. El segon, reduir el 0,10 sobre el tipus de gravamen aplicable al consum industrial d’aigua per a les empreses “de municipis afectats pel tancament d’indústries”. I, finalment, el tercer, una bonificació del quaranta per cent a les empreses sobre la deposició controlada dels residus industrials. Aquests dos últims només afectarien Flix.

El decret llei també considerarà infracció molt greu la realització d’activitats de jocs sense “haver satisfet l’impost sobre el joc”.

D’altra banda, l’Agència Tributària de Catalunya podrà utilitzar les finances que ara ja dipositen els operadors del joc per pagar premis i sancions i també per executar els deutes derivats de la tributació.

Sense cartrons de bingo als qui no han pagat impostos

El decret llei també busca lluitar amb el frau fiscal en l’àmbit de la tributació del joc: l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA) no subministrarà cartrons de bingo nous als establiments de joc que tinguin pendent el pagament de l’impost sobre el joc.

tracking