SEGRE

RAMADERIA MERCATS

Competència multa amb 81 milions vuit làcties

Intercanviaven informació per controlar el mercat, segons la CNMC || Les principals empreses, entre les sancionades

Detall de munyiment mecànic d’una vaca en una explotació làctia catalana.

Detall de munyiment mecànic d’una vaca en una explotació làctia catalana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat vuit empreses làcties per intercanviar informació, cosa que els permetia coordinar estratègies comercials en detriment dels interessos dels ramaders, una activitat il·lícita que situa entre el 2000 i el 2013.

Competència considera que és una infracció molt greu i imposa una sanció de 80,6 milions d’euros. Aquest expedient es va encetar arran d’un estudi sobre el sector remès pel Servei per a la Defensa de la Competència de Castella i Lleó. S’hi manifestava la possible existència de conductes restrictives en el mercat d’aprovisionament de llet crua i d’una denúncia formulada per l’UPA contra les empreses transformadores de llet. El procediment ja es va resoldre el 2015 però va ser anul·lat per l’Audiència Nacional el 2016, la qual cosa va obligar a reiniciar el procés per un defecte de forma.

El procediment es va resoldre el 2015 però la justícia va fer reiniciar-lo per defecte de forma

Després d’una investigació, que va incloure inspeccions domiciliàries simultànies a les seus d’algunes de les principals empreses del sector i després de la instrucció del corresponent expedient sancionador, la CNMC ha considerat que l’Associació d’Empreses Làcties de Galícia, Calidad Pascual, Central Lechera de Galicia, Corporación Alimentaria Peñasanta, Danone, el Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya, Grupo Lactalis Iberia, Nestlé España, Industrias Lactias de Granada (Puleva) i Schreiber Food España han participat i són responsables de conductes anticompetitives que infringeixen la legislació de competència. La CNMC afirma que les empreses intercanviaven informació sobre preus de compra de llet, volums de compra de ramaders i excedents de llet. “L’objectiu comú era consensuar i adoptar una estratègia conjunta per controlar el mercat d’aprovisionament de llet”, apunta la CNMC.

tracking