SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

El preu de l'hectàrea de fruiters ha baixat gairebé 900 € en 2 anys per la crisi del sector

La conselleria valora en 27.664 euros una hectàrea, davant dels 28.560 del 2016 || La caiguda de la rendibilitat en produccions, en especial de préssecs i nectarines, fa que perdi atractiu al mercat

Imatge d’arxiu d’una explotació de fruiters de les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de fruiters de les comarques de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu d’una hectàrea de fruiters ha perdut valor al mercat per segon any consecutiu a Lleida, una conseqüència de la crisi de rendibilitat que travessa el sector en els últims exercicis i que és especialment greu en el cas de préssecs, nectarines i paraguaians. Així es desprèn de l’últim estudi sobre els preus de la terra agrària elaborat per la conselleria d’Agricultura.

En concret, una hectàrea de fruiters en regadiu es valorava en 28.560 euros a Lleida l’any 2016 i un any després es reduïa a 28.021 euros. L’any passat la xifra havia caigut ja als 27.664 euros. És a dir, en dos anys ha perdut 896 euros de valoració al mercat, la qual cosa suposa un 3,13 per cent. És especialment significativa la caiguda si tenim en compte que el sector agrícola havia estat refugi durant la crisi econòmica general de l’última dècada i que havia fet que el mercat de compravenda de finques no es parés, sinó al contrari. Quan queia en picat el preu del sòl edificable després d’esclatar la bombolla immobiliària, les terres agrícoles es mantenien com un refugi per a inversors.

De fet, el sector ha atret en els últims anys diners procedents d’altres activitats. Al sector fructícola primer, però en els últims anys en especial en el cas de la producció d’ametlla, s’han apreciat inversions significatives d’empreses alienes, entre les quals grans firmes constructores que ara tenen fins i tot les seues filials agràries.

L’estudi elaborat per la conselleria que dirigeix Teresa Jordà valora l’hectàrea de cultius en regadiu en 24.273 euros. En aquest cas hi ha un repunt de 115 euros per hectàrea aquest últim any. La conselleria analitza també tres tipus de finques per a cultius de secà. Una hectàrea amb oliveres es valora en 6.670 euros, la qual cosa suposa un augment mínim de 12 euros en un any i de 36 euros acumulats en els últims dos exercicis. En el cas de fruita seca explotada en secà, el preu mitjà estimat per la Generalitat a la província és de 5.063 euros per hectàrea, quan un any enrere era de 5.017 euros.

D’aquesta manera, les terres de cultiu de secà se situen en 6.634 euros, lleugerament per sota dels 6.641 euros de l’any 2017.

Els autònoms del camp, els que fan menys vacances Un de cada dos autònoms no farà vacances aquest estiu, segons un informe de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). D’aquest 51,3% que no se n’anirà per vacances, el 39,8% assegura que no en farà en tot l’any, mentre que l’11,5% sí que en farà però en una altra època. En canvi, hi ha un 42,3% dels enquestats que assegura que es prendrà uns dies de descans, sis punts percentuals menys que el 2018. D’entre els que no fan vacances, el 35,8% afirma que no pot tancar l’empresa perquè perdria clientela, el 26,7% no s’ho pot permetre econòmicament i el 22,3% té un volum de negoci baix i no pot permetre’s estar sense ingressos. Per sectors, els que menys aniran de vacances són aquells que es dediquen a activitats artístiques i d’entreteniment, d’agricultura i hostaleria. A l’altre extrem, els autònoms d’activitats professionals i immobiliàries.

tracking