SEGRE

BANCA OBITUARI

Mor Emilio Ybarra, expresident de BBVA, a causa d'un vessament cerebral

Emilio Ybarra.

Emilio Ybarra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Emilio Ybarra Churruca, expresident del BBV i excopresident de BBVA, va morir ahir a Madrid a causa d’un vessament cerebral. Ybarra va presidir des del 19 de gener del 1990, gràcies a un laude del Banc d’Espanya, el BBV després de la fusió dels dos bancs amb seu a Bilbao. L’octubre del 1999 i fins al 15 de desembre del 2001, va copresidir al costat de Francisco González el BBVA, fruit de la fusió de l’entitat amb el banc públic Argentària. La seua sortida del banc es va produir després d’un expedient del Banc d’Espanya pels comptes secrets de Jersey, paradís fiscal on alguns consellers de BBV van radicar els seus fons de pensions amb càrrec a fons extracomptables del banc. L’Audiència Nacional el va condemnar a sis mesos de presó per apropiació indeguda.

Nascut a Sant Sebastià el 9 de novembre del 1936, era llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques per les Universitats de Valladolid i Deusto.

Goirigolzarri destaca la figura de Ybarra i Fainé remarca que va ser un referent a la banca

Ybarra va saber congeniar el negoci pur bancari amb la tinença d’una potent cartera industrial, que va donar entrada al capital d’empreses de primera línia espanyoles com Telefónica, Iberdola i Repsol-YPF.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va lamentar ahir la mort d’Emilio Ybarra i va manifestar el seu agraïment pel suport i els ensenyaments que va rebre de l’exdirectiu.

El president de la Fundació Bancària La Caixa i de CriteriaCaixa, Isidre Fainé, va afirmar que l’expresident de BBVA va ser un “referent ineludible” en la història recent de la banca espanyola i en la transformació del sector.

tracking