SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

La campanya de llimonera arranca amb menys collita i calibres alts

Les estimacions oficials preveuen 18.290 tones, un 3% menys que l’any passat || Una pera que ha passat d’estendard de l’exportació a una fruita d’estiu

Un temporer collint ahir peres llimoneres en una finca de l’Horta de Lleida.

Un temporer collint ahir peres llimoneres en una finca de l’Horta de Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fructicultors de Lleida es troben immersos en plena campanya de recollida i comercialització de la pera llimonera, una varietat que havia estat dècades enrere estendard del sector de la província i que ha anat reduint potencial productiu a favor de la fruita de pinyol, d’una banda, i d’altres com la conferència. Aquest any les previsions oficials de la conselleria d’Agricultura i de la patronal Afrucat situen la producció en unes 18.290 tones, xifra que representa un descens del 3% si es compara amb l’any passat. El 2017, van arribar a sortir de les finques de la província 21.824 tones, amb la qual cosa l’oferta actual és entorn d’un 9% inferior.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va voler destacar ahir els elevats calibres que presenta en general la llimonera en aquesta campanya. A més, va afegir que el fet que s’hagin registrat altes temperatures s’ha traduït en elevats nivells de sucres en la fruita, que els confereixen una gran qualitat.

Dècades enrere, la llimonera era una fruita que tenia com a destinació principal l’exportació i era especialment apreciada a Alemanya. Gradualment ha anat perdent empenta en altres mercats i també s’ha reduït el nombre d’hectàrees destinades a la producció. En part per una reconversió varietal cap a altres peres, amb especial empenta de la conferència. Però també pel canvi d’aposta fructícola d’un nombre significatiu d’agricultors que van decidir centrar els seus esforços a produir fruita de pinyol en detriment de la de llavor.

“Abans era una pera d’exportació i ara es consumeix fonamentalment a Espanya i durant l’estiu, encara que hi hagi algunes empreses que la guarden a les cambres de fred per allargar-ne la comercialització fins als mesos d’octubre i novembre”, va afirmar Roqué. Malgrat que encara no hi ha referència clara de preus, el sector confia que tingui cotitzacions remuneratives per als productors, que recorden com el 1991 arribava per a l’agricultor de cent pessetes de llavors, 60 cèntims d’euro.

En un altre ordre de coses, Pere Roqué es va reunir ahir amb el subdelegat del Govern espanyol, José Crespín, per analitzar la marxa de la campanya fructícola. En la trobada, l’organització agrària va insistir en la necessitat de línies d’ajuts oficials perquè els pagesos puguin millorar els allotjaments actuals de temporers o puguin construir-ne de nous. Asaja defensa poder utilitzar mòduls prefabricats per donar empara als treballadors.

UGT anuncia cinc denúncies per allotjament i salari en campanya UGT ha presentat aquesta campanya de la fruita cinc denúncies en empreses agrícoles per suposades irregularitats en el pagament de salaris i també en l’obligatorietat de facilitar allotjament als temporers ocupats. El secretari general de la UGT-FICA de Lleida, Xavier Perelló, va qualificar ahir de “drama humanitari” la situació que ha portat a obrir un refugi per a temporers en un pavelló del barri de Balàfia de la capital del Segrià i va demanar a les administracions que “afrontin” aquesta problemàtica amb una “dotació econòmica”. El sindicat reclama també que s’actualitzi el conveni del camp a fi que les taules salarials estiguin equilibrades i tots els empresaris agrícoles paguin a 7,02 euros l’hora, després d’afirmar que ara això no és així. UGT també va valorar de la decisió del Tribunal Laboral de Catalunya de dictaminar que tots els treballadors de les cambres de fruita cobrin un mínim de 7,08 euros l’hora. En la mateixa línia, CCOO va recordar que el laude arbitral dóna la raó als sindicats i estableix que només hi ha un salari mínim de 12.600 euros anuals i que no hi pot haver discriminació entre treballadors i treballadores fixos i eventuals, va indicar Comissions.

tracking