SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYES

Arranca la recol·lecció de la barlett, de pera de conserva ara a la taula

La producció es manté estable respecte a l’any passat amb gairebé 16.000 tones || Afrucat apunta que hi ha noves hectàrees destinades a llimonera

Imatge de l’inici de recollida de pera de la varietat barlett en una finca de l’Horta de Lleida.

Imatge de l’inici de recollida de pera de la varietat barlett en una finca de l’Horta de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les peres barlett i williams eren conegudes anys enrere com a fruites la destinació principal de les quals era la indústria i, de fet, eren pràcticament l’excepció a l’hora de comptar amb ajuts europeus. Tanmateix, ara són peres que tenen cada vegada una importància més gran en el consum en fresc i aquests dies comença la seua recol·lecció a les finques de les comarques de Lleida. Aquest any, les previsions oficials de la conselleria d’Agricultura i de la patronal del sector català Afrucat apunten a una producció de 15.940 tones, pràcticament la mateixa oferta que l’any passat. Tanmateix, és clarament inferior a la registrada el 2017, quan de les explotacions lleidatanes van sortir 18.831 tones. Per a aquest any es preveu que Lleida incrementi la producció de pera en un 5%, a causa fonamentalment d’un increment de la collita en el cas de la conference, que es manté com la reina a Ponent i que representa més de la meitat de tota la pera.

El president d’Asaja de Lleida, Pere Roqué, va destacar ahir la qualitat de la pera barlett i williams i en especial els elevats calibres que són tònica general de la campanya, que s’està desenvolupant en dates que poden considerar-se normals per a aquestes varietats. La barlett té gran acceptació en mercats com el gallec i el portuguès. En el cas de la williams, destaca el volum d’exportació cap al mercat brasiler.

La pera williams és molt apreciada al mercat brasiler i la barlett, a Galícia i Portugal

Roqué va afegir que agricultors de Lleida tornen a plantar pereres d’aquestes varietats, que són molt productives, com a via per afrontar l’increment de costos de collita.

També passa el mateix amb altres que poden considerar-se tradicionals a Ponent. En el moment de la presentació de les previsions de collita, Afrucat va posar com a exemple el cas de la pera blanquilla. Després d’importants arrancades davant dels problemes generats per la prohibició de reguladors de creixement dels arbres per part de la Unió Europea, ara torna a plantar-se a Lleida.

El mateix ocorre amb la pera llimonera. Fa dècades era una de les varietats més importants a la província i tenia conquerit el mercat alemany, on era molt apreciada. Tanmateix, l’especialització de molts agricultors en altres fruites de pinyol en detriment de les de llavor va fer que perdés molt terreny productiu. Ara, és una pera que torna a generar cert interès entre els pagesos.

tracking