SEGRE

INTERNACIONAL REACCIONS

El porcí busca alternatives davant la guerra comercial entre la Xina i EUA

Per afrontar la caiguda de la divisa asiàtica tenint en compte que les exportacions són claus per al sector || Pequín deixa d’importar productes agraris nord-americans

Un operador descansa després de tancar a la baixa la borsa coreana per reacció a la guerra comercial.

Un operador descansa després de tancar a la baixa la borsa coreana per reacció a la guerra comercial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units preocupa el sector porcí, que té en el gegant asiàtic un mercat clau. L’últim capítol en el pols entre les dos potències s’ha saldat amb la caiguda de la divisa xinesa davant el dòlar a nivells mínims del 2008. El vicepresident de l’associació empresarial càrnia Anafric, Antoni Jové, va explicar ahir que la demanda de la Xina es manté forta i que el sector estudia possibilitats per fer front al problema canviari, com pot ser negociar les operacions evitant el dòlar i optant per utilitzar l’euro. La caiguda del iuan davant la moneda europea ha sigut més limitada que davant del dòlar i podria ser una alternativa. Una altra possibilitat és apostar més per negociar amb les entitats financeres cobertures canviàries, un producte que en aquests moments amb prou feines es contracta en un quaranta per cent de les operacions d’exportació.

Jové va destacar que el mercat xinès és prioritari per al porcí, tant per a Catalunya com per al conjunt del sector estatal. De fet, la interprofessional del porcí Interporc situa la Xina com a primer mercat exterior entre els mesos de gener i maig d’aquest any, després de créixer un 54,2% respecte al mateix període de l’any passat. Dobla el segon gran comprador, que és França. En l’actualitat hi ha 28 empreses espanyoles autoritzades per exportar a la Xina, de les quals el quaranta per cent són catalanes, i a més n’hi ha set més de pendents d’aconseguir aquesta consideració.

Les últimes dades de les Cambres de Comerç espanyoles situen en 6,5 milions d’euros les exportacions d’empreses lleidatanes de tots els sectors a la Xina entre els mesos de gener i maig. Cal tenir en compte que bona part del porcí de Lleida s’exporta a través de companyies càrnies amb seu en altres províncies.

La ministra de Comerç, Reyes Maroto, va dir ahir que la guerra comercial protagonitzada per la Xina i els EUA afecta Espanya, encara que “menys que altres països de l’entorn”.

En l’última batalla entre els dos països, Pequín ha deixat de comprar productes agraris dels EUA. Washington replica que l’economia xinesa s’“enfonsa” per la disputa comercial

tracking