SEGRE

FISCALITAT INFORME

Uns 16.000 autònoms de Lleida declaren ingressos que no arriben ni a mileuristes

Els tècnics tributaris de Gestha afirmen que aquest col·lectiu els situa entre 8.000 i 12.000 euros per sota dels assalariats || Qüestionen el sistema actual de declarar l’IRPF a través de mòduls

Imatge de treballadors en una de les oficines de l’Agència Tributària.

Imatge de treballadors en una de les oficines de l’Agència Tributària.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant d’uns 16.000 autònoms de les comarques de Ponent declaren ingressos que no arriben ni a mileuristes, segons l’aproximació a l’estudi elaborat pels Tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) i arran del qual aquest col·lectiu torna a qüestionar el sistema de tributació de l’IRPF per mòduls. Al conjunt de l’Estat són gairebé un milió i mig d’emprenedors els que declaren menys de 12.000 euros a l’any, mentre que en el cas de Catalunya estem parlant d’un quaranta per cent del total, segons l’informe de Gestha. L’informe apunta que els autònoms declaren a Hisenda uns ingressos entre 8.000 i 12.000 euros per sota que els dels assalariats i pensionistes.

L’informe crida l’atenció sobre el fet que gairebé un de cada cinc autònoms amb treballadors a càrrec declari de mitjana menys guanys que pels que tributen els seus propis empleats. En concret, “de les estadístiques es desprèn que 3 milions d’empleats cobrarien més que els seus caps, com si ser un treballador de perfil mitjà o un pensionista fos més rendible que exercir d’empresari o professional, entre els quals es troben arquitectes, notaris, advocats o metges en consultes privades, entre altres professions per compte propi i d’alta qualificació”, assegura Gestha.

Amb aquestes dades, els tècnics tributaris consideren que per anar reduint gradualment aquesta bretxa i engrossir la recaptació de l’Estat, igual com en el cas de les empreses, l’Agència Tributària generalitzi la tramesa de cartes informatives als autònoms que estiguin per sota de les ràtios de la mitjana del seu sector econòmic al territori i, a continuació, investigui aquells que evidenciïn més senyals de frau i no hagin presentat declaracions complementàries.

Els tècnics remarquen que, en línies generals, la bretxa resulta gairebé 3.000 euros superior en el règim de mòduls (estimació objectiva), en el qual avui dia tributen menys d’1,3 milions d’autònoms. La resta, que suposa més del seixanta per cent, ja ho fa en el règim d’estimació directa, per la qual cosa Gestha demanarà al ministeri d’Hisenda que derogui de forma gradual el règim de mòduls durant la propera legislatura.

Indignació del col·lectiu al veure’l com a suposat defraudadorLa reacció a l’informe de Gestha no s’ha fet esperar i el president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha carregat amb duresa perquè considera que insinua que els emprenedors són presumptes defraudadors. A través de Twitter, Amor es va dirigir als tècnics tributaris afirmant: “Senyors de Gestha, molts autònoms dedicats al periodisme, fotografia, il·lustració, repartidors, professionals, etc., facturen 1.600 euros al mes. El seu rendiment net després de pagar-ne 283 de cotització i IRPF no arriba a 900. Per això creuen vostès que defrauden”. Les principals organitzacions d’autònoms han demanat aquesta setmana al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, acabar amb la “precarietat política” perquè calen mesures per afrontar la morositat pública i privada o la jubilació dels autònoms amb deutes amb la Seguretat Social.

tracking