SEGRE

ECONOMIA ESTADÍSTICA

Lleida, la més inflacionista de tot l’Estat juntament amb Barcelona

L’IPC se situa en el 0,9% anual a Ponent, 4 dècimes més que a la resta d’Espanya || Estadística atribueix l’evolució a l’alça a carburants i aliments com la fruita

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índex de Preus del Consum (IPC) a la província de Lleida ha disminuït set dècimes al juliol respecte al juny, mentre que la taxa dels dotze últims mesos se situa en el 0,9%, una dècima més que el mes anterior, dibuixant la inflació més alta a l’Estat, només igualada per la de la província de Barcelona, segons les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Per grups, els restaurants i hotels han sigut els més inflacionistes en relació amb l’any passat, amb un increment del 2,9%, seguits de l’ensenyament (+2,3%); mobles i articles de la llar (+2,1 per cent); els aliments i begudes no alcohòliques (+2%); altres béns i serveis (+1,9%); el transport (+0,8 per cent); el vestit i calçat (+0,7%); les comunicacions (+0,5%), i la sanitat (+0,1 per cent), davant els descensos a l’habitatge (-2,2%); el lleure i la cultura (-0,3%), i les begudes alcohòliques i el tabac (-0,2 per cent).

En comparació amb el mes de juny, el vestit i el calçat ha patit un notable descens per les rebaixes (-15,9%), aliments i begudes no alcohòliques (-0,5%) i les begudes alcohòliques i el tabac i d’altres béns i serveis, amb una caiguda del 0,3%, respectivament.

D’altra banda, els preus a Catalunya han pujat una dècima respecte al del juny i han arribat al 0,8 per cent. D’aquesta manera, l’IPC repunta una dècima després que, amb un 0,7 per cent, marqués la taxa més baixa des del setembre del 2016. La variació mensual va ser del -0,5 per cent.

En el conjunt de l’Estat, l’INE ha reconegut que ha retrocedit un 0,6% el juliol en relació amb el mes anterior i ha elevat una dècima la seua taxa interanual, fins al 0,5%, mantenint-se no obstant en els seus nivells més baixos en gairebé tres anys, dades que coincideixen amb els de l’IPC avançat. Estadística atribueix el repunt de la taxa interanual de l’IPC de juliol a l’evolució dels preus de les fruites, que han baixat menys del que ho van fer el juliol del 2018, i a l’encariment dels carburants.

Per a CCOO, la caiguda del 0,6% en l’IPC del mes de juliol, unit a la pujada salarial del 2,3% pactada en la negociació col·lectiva, ha suposat una millora del poder de compra dels salaris d’un 1,3% fins al mes de juliol. No obstant, CCOO adverteix que no tots els treballadors estan recuperant poder adquisitiu “al mateix ritme”.

Per la seua part, UGT avisa que l’“atonia” en els preus a Espanya situa l’Estat lluny de l’entorn del 2 per cent plantejat pel Banc Central Europeu com a “desitjable”.

Finalment, per a la patronal CEOE, l’acceleració de la taxa interanual de l’IPC fins al 0,5% es tradueix en una consolidació en nivells “molt baixos” de la inflació a falta de pressions sobre els preus.

tracking