SEGRE

MACROECONOMIA CONJUNTURA

L’OMC augura una contracció del comerç mundial aquest trimestre

El bo espanyol, en el mínim històric per la por d’una recessió || La Xina prendrà “les mesures necessàries” per contrarestar els aranzels dels Estats Units

Una grua transporta un contenidor al port alemany d’Hamburg.

Una grua transporta un contenidor al port alemany d’Hamburg.CARSTEN KOALL/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les últimes xifres sobre ordres d’exportació, transport aeri de càrrega i altres indicadors econòmics fan preveure que es mantingui la contracció del comerç mundial el tercer trimestre de l’any 2019, segons va assenyalar ahir l’Organització Mundial del Comerç (OMC). L’informe es feia públic al cap de tot just vint-i-quatre hores de confirmar-se una contracció de l’economia alemanya d’una dècima al segon trimestre i que la situa al límit de la recessió.

En un context marcat per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, ara també estesa a l’àmbit financer pel conflicte de divises entre aquestes dos potències, l’OMC va publicar el Baròmetre de Comerç de Mercaderies i el va situar en 95,7 punts, la pitjor xifra des del març del 2010.

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ja passa factura a economies com la germànica

Aquest índex, al qual l’OMC ha canviat el nom, indica una esperada contracció en els intercanvis quan se situa per sota dels 100 punts, i expansió quan sobrepassa aquesta marca, una cosa que no es dóna des de fa un any.

La guerra comercial va viure ahir un nou capítol, quan el ministeri de Finances de la Xina va indicar que prendrà les mesures necessàries per contrarestar els últims aranzels anunciats pels Estats Units, que consideren que violen el consens a què van arribar aquests dos països. El president dels Estats Units, Donald Trump, va respondre assegurant que qualsevol acord comercial que firmi el seu país amb la Xina s’haurà de fer en termes nord-americans.

Per la seua banda, la prima de risc espanyola es va reduir ahir fins a l’entorn dels 75 punts bàsics, amb l’interès del bo a deu anys en el mínim històric del 0,052 per cent, mentre que al mercat de divises l’euro s’intercanviava a 1,1099 dòlars.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, de referència per al Vell Continent, se situava en els 58,24 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate baixava fins a situar-se en un preu de 54,56 dòlars. Els preus de la gasolina i del gasoil han descendit aquesta setmana.

En concret, aquesta setmana de pont el preu mitjà del litre de gasolina s’ha rebaixat un 0,75 per cent, fins a situar-se en els 1,321 euros, i al seu torn el preu mitjà del litre de gasoil ha disminuït un 0,66 per cent, fins als 1,208 euros, segons va indicar el Butlletí Petroler de la Unió Europea.

tracking