SEGRE

Només 1 de cada 3 contractes de suport a emprenedors sobreviuen des del 2012

Permetia a empreses de menys de 50 treballadors realitzar un contracte indefinit a jornada completa amb un període de proba d’un any de durada

L'atur baixa a Lleida un 1,11% i se situa en 17.260 aturats

L'atur baixa a Lleida un 1,11% i se situa en 17.260 aturatsARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només 1 de cada 3 contractes de suport a emprenedors sobreviuen avui dia, és a dir, un 31,55 % de les contractacions indefinides rubricades sota aquesta figura creada en la reforma laboral el 2012 i que es va extingir a finals del 2018. Aquest tipus de contracte ha generat 1,11 milions de contractacions en set anys, el que suposa el 9,5 % del total de contractes fixos firmats en aquest període dels quals, no obstant això, tot just un terç es mantenen vius, segons dades del Ministeri de Treball.

En el que va d’any, s’han registrat en els serveis d’ocupació 6.717 contractacions residuals del contracte de suport a emprenedors, que cuejaven dels rubricats a finals de 2018 i que contrasten amb els 149.559 del mateix període de l’any passat. Aquest descens del contracte de suport a emprenedors és el que és darrere de la caiguda del 5% del contracte indefinit en el que va d’any, segons expliquen des del Ministeri de Treball.

En els sis primers mesos de l’any s’han registrat 1,06 milions de contractacions fixes, 60.000 menys que en el mateix període de l’any passat.

Segons va explicar la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, només el mes de juny passat es van firmar 174.159 contractes indefinits, un 9% menys que el mateix mes de l’any passat, una cosa que va atribuir a la correcció de l’efecte estadístic que va suposar el còmput del contracte de suport a emprenedors el juny 2018. Així, "descomptat aquest efecte, la contractació indefinida va augmentar un 4,7 %", va assegurar Valdeolivas, "la qual cosa permet afirmar que no es trenca la tendència de creixement lleu i sostinguda" de l’ocupació indefinida, que és el que tenen tres de cada quatre treballadors, segons revelen les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

Des que el Govern del PP va crear el contracte de suport a emprenedors amb la reforma laboral del 2012, el seu creixement es va anar accelerant, des dels 77.260 registrat aquell primer any fins assolir el màxim nombre de contractacions el 2018, amb 290.567, segons les dades del SEPE.

Aquest contracte permetia a empreses de menys de 50 treballadors realitzar un contracte indefinit a jornada completa, amb un període probatori d’un any de durada, és a dir, permetent a l’empresa el desestimiento durant aquell temps sense haver d’indemnitzar el treballador.

Aquesta característica del contracte de suport a emprenedors ha estat criticada sempre pels sindicats UGT i CCOO, que veien en aquesta figura un ús incorrecte, convertint-la en un contracte temporal amb acomiadament gratis.

La curta superviviencia de la contractació indefinida ha estat posada de manifest també en un informe elaborat per CCOO, que mostra que només 63 % dels contractes indefinits firmats el 2018 sobrevivien en acabar l’any, una taxa que es redueix al 50% si es tenen en compte els rubricats el 2017. És a dir, que la meitat dels contractes indefinits de suport a emprenedors no segueix actiu dos anys després de ser firmat.

L’informe del sindicat explica que, perquè una ocupació|ús indefinida "sobrevisqui" a final d’any, s’han necessitat firmar 1,6 contractes indefinits el 2018, quan abans de la reforma laboral n’hi havia prou amb firmar 1,1 contractes.

tracking