SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El 86% d’autònoms cotitzen per la base mínima a la Seguretat Social

A Lleida suposa uns 33.500 emprenedors, la qual cosa es tradueix en pensions baixes || A la província més del 19% dels afiliats del sector

Comerços, com els de l’Eix de Lleida, solen estar regits en molts casos per autònoms.

Comerços, com els de l’Eix de Lleida, solen estar regits en molts casos per autònoms.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 86% dels autònoms cotitzen per la base mínima i en el costat oposat del rànquing a penes un 0,7% del total tripliquen el mínim, segons un informe fet públic ahir per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA). Tenint en compte aquesta informació, a Lleida són 33.500 els treballadors per compte propi que cotitzen pel mínim, una decisió que posteriorment es reflecteix a les pensions que cobrarà aquest col·lectiu.

A Lleida, de fet, les pensions són clarament inferiors a la mitjana catalana pel pes dels treballadors autònoms sobre el total de l’ocupació a la província i en especial pel sector agrari. A Lleida més del 19% dels afiliats a la Seguretat Social són autònoms.

A Catalunya, aquesta taxa baixa el 15,59% i en el conjunt de l’Estat espanyol se situa en el 16,91%.

Pel que fa al conjunt del sector d’autònoms, només hi ha un 14% dels autònoms persona física que han decidit cotitzar per una base superior a la mínima que estableix la Seguretat Social.

L’informe d’ATA analitza el perfil de l’autònom pròpiament dit i destaca que durant el conjunt del 2018 van augmentar tant els homes com les dones persona física, encara que són elles les que registren un impuls emprenedor més gran al créixer un 2,8% al llarg del 2018 davant el 0,9% registrat pels homes a Espanya.

Si ens fixem en l’edat, pràcticament un de cada dos té entre 40 i 54 anys. I el 26,8% tenen més de 55 anys. Així, més de set de cada deu autònoms (el 72,7%) dels autònoms persona física cotitzant a la Seguretat Social al desembre tenien més de 40 anys. Al contrari, únicament l’1,9% dels autònoms persona física té menys de 25 anys.

Per sectors d’activitat, comerç, construcció i agricultura concentren al 44,7% del total d’autònoms persona física. A l’altre extrem, activitats immobiliàries és l’activitat elegida per únicament l’1,1% dels autònoms.

Únicament el 6,1% dels autònoms persona física simultanieja la seua activitat per una altra per compte d’altri (pluriactivitat), un col·lectiu que ha augmentat un 12,2 per cent durant el 2018.

tracking