SEGRE

BANCA ANÀLISI

El nombre de persones sense accés a diners efectius es doblarà en 6 anys

Segons un estudi que alerta que el problema de l’exclusió financera s’agreuja || A Lleida ja hi ha 39.000 lleidatans sense sucursal bancària al seu municipi

Els clients cada vegada fan més operacions a través dels caixers automàtics.

Els clients cada vegada fan més operacions a través dels caixers automàtics.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els problemes de la despoblació i dels serveis en el món rural sembla que lluny d’estar en vies de solució es troben en un camí que va a pitjor. Per exemple, es calcula que l’any 2025, d’aquí a tot just sis anys, el volum de persones a Espanya que no tindrà accés als diners en efectiu passarà a ser més del doble que actualment, amb la qual cosa s’agreujarà el problema de l’anomenada exclusió financera. Segons un estudi de l’Instituto Coordenadas de Governanza y Economía Aplicada, la població espanyola que actualment no té accés a oficines bancàries o punts d’accés a diners en efectiu és lleugerament superior al 2 per cent. Però amb l’actual ritme de tancament de sucursals bancàries s’estima que el 2025 aproximadament el 5% de la població de l’Estat tindrà moltes dificultats per accedir a monedes o bitllets i prop de tres milions de persones estaran en greu risc d’exclusió financera, amb conseqüències socials i econòmiques.

En el cas de Lleida, com ha publicat SEGRE, ja són més de 39.000 els lleidatans que no tenen una sucursal bancària en els 131 municipis en què viuen. És a dir, estem parlant pràcticament del 9 per cent de la població de Ponent i el 56,7 per cent del total dels pobles de Lleida. De fet, l’últim balanç oficial apunta que les comarques de Lleida tenen menys sucursals financeres de les que hi havia només de caixes d’estalvi el 2007. A més, el procés de tancament progressiu d’oficines amb atenció al públic està lluny d’acabar, d’acord amb els plans anunciats per les grans entitats que, a més, estan canviant el model de sucursals amb més pes de les operacions a través de les noves tecnologies o els caixers automàtics per part dels clients.

La reducció de la xarxa ha comportat que el sector perdi 770 llocs de treball a Lleida des del 2009

Segons l’Instituto Coordenadas, en els últims deu anys el nombre d’oficines bancàries ha caigut gairebé un 44 per cent amb prop de 20.000 sucursals menys. El ritme de tancaments supera el 5 per cent anual en els últims anys. En el cas de les comarques de Ponent, l’any 2007 s’havia assolit el rècord de 591 sucursals de bancs i caixes d’estalvi. Actualment, la xifra ha caigut a 321. Aquest aprimament de la xarxa també ha tingut conseqüències en les plantilles. Una oficina té de mitjana almenys cinc treballadors i els tancaments solen comportar certs percentatges de recol·locacions a noves sucursals més grans. Amb tot, les dades de la Seguretat Social posen de manifest que el sector d’activitats financeres i assegurances ha perdut 770 cotitzadors des de l’any 2009.

tracking