SEGRE

LABORAL ANÀLISI

La recuperació de l’ocupació a Lleida s’ha saldat a costa del treball a temps complet

La província supera aquest estiu les xifres d’afiliació del 2008 || Però amb la crisi ha perdut 5.600 treballadors amb jornada sencera, mentre que n’hi ha 6.400 més que estan ocupats unes hores

L’hostaleria és un dels sectors que solen generar més ocupació els mesos d’estiu.

L’hostaleria és un dels sectors que solen generar més ocupació els mesos d’estiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empremta de l’última gran crisi econòmica es continua deixant sentir en el mercat laboral lleidatà perquè si és veritat que aquest estiu hi ha més persones cotitzant a Lleida que el 2008, també ho és que ara hi ha més treballadors que només tenen un contracte d’unes hores i que hi ha menys empleats a temps complet. Així es desprèn de les últimes dades de la Seguretat Social sobre els contractes a Lleida segons el tipus de jornada. Entre el juliol del 2008, any en què es considera que comença la crisi, i el mateix mes d’aquest exercici, la província ha incrementat el nombre de persones contractades el 2.053, al passar d’una mitjana de 144.700 a 146.753. Però aquest creixement amaga un canvi en el que els sindicats qualifiquen com la qualitat de l’ocupació.

D’una banda, s’han perdut 5.600 contractes a temps complet, la majoria dels quals fixos, amb 4.116. Els altres 1.484 corresponen a llocs de treball que estaven previstos que cobrissin jornades diàries de 8 hores, encara que fos de forma temporal. En total, les últimes dades de la Seguretat Social situen en 104.282 les persones que treballen tota la jornada.

De l’altra, han augmentat les persones que tenen un contracte per ocupar-se només una part d’una jornada considerada habitual. En el període analitzat han passat de 24.639 a 31.074, un augment de 6.435 d’aquest tipus de llocs de treball. En molts casos, a més, aquestes feines no són buscades, sinó que la persona es veu obligada en certa mesura a acceptar-les perquè no en troba una a temps complet. Els sindicats afirmen, a més, que en moltes ocasions s’oculta al darrere frau laboral, perquè l’empresari cotitza per una persona que treballa quatre o sis hores diàries quan, en realitat, està cobrint un lloc de treball que necessitaria una cotització com a jornada habitual.

En una primera fase remetran comunicacions a les empreses en els contractes temporals o a temps parcial de les quals s’apreciïn indicis de frau concedint el termini d’un mes per a la regularització, i una segona fase, en què, comprovats els casos en què no s’hagués realitzat la regularització, es durà a terme l’actuació de la Inspecció de Treball.

Aquests plans s’executaran fins al desembre del 2019 i seran objecte d’avaluació el gener del 2020. Suposaran la remissió de 85.000 cartes (un 4% més que el 2018) a empreses en les quals s’aprecien indicis de frau, afectant 238.015 persones treballadores (un 81,9% més que el 2018). El pla portat a terme l’últim any ha permès convertir en indefinits un total de 173.957 contractes temporals irregulars.

Pla de xoc del ministeri contra el frauEl ministeri de Treball ha anunciat el desenvolupament de dos nous plans de xoc contra la temporalitat fraudulenta i els abusos pel que fa a la contractació a temps parcial per part de l’Organisme Estatal Inspecció de Treball i Seguretat Social.

tracking