SEGRE

MACROECONOMIA CONJUNTURA

Hipoteques anteriors a la crisi estan en negatiu a l’enfonsar-se l’Euríbor

Polvoritza a l’agost el seu mínim històric fins a prop del -0,354% || El debilitament de l’economia de la zona euro fa descartar una pujada de tipus del BCE

Imatge d’edificacions d’habitatges, que remunten després d’anys de crisi.

Imatge d’edificacions d’habitatges, que remunten després d’anys de crisi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Euríbor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat a Espanya per calcular les hipoteques, tindrà la sisena caiguda consecutiva aquest agost, i va camí de polvoritzar el seu mínim en dos dècades d’història al desplomar-se per sota del -0,354 per cent. Encara que la dada final la comunicarà el Banc d’Espanya en els propers dies, a falta de dos sessions perquè conclogui el mes, l’Euríbor ha deixat enrere el -0,283% amb el qual va tancar al juliol, quan durant set dies ja va temptejar la taxa del -0,3% que els analistes interpretaven d’abrupta i excepcional. Gustavo Martínez, d’XTB, afirma que “pot donar-se que una família cobri per la hipoteca, perquè totes les que es van contractar durant la precrisi, entre el 2005 i el 2007, tenien un diferencial molt baix, moltes per sota del 0,40”. És a dir, el crèdit s’ha situat en negatiu. No passa així, en canvi, amb les més recents, ja que en els últims anys els bancs han augmentat els diferencials fins a l’1,5% per a clients amb perfil normal.

A més, i amb l’objectiu de cobrir futures caigudes de l’indicador, la nova llei Hipotecària estableix a més un sòl legal del 0% per a tots els crèdits subscrits des que va entrar en vigor el juny passat, per la qual cosa l’interès mínim a percebre pel banc mai serà negatiu per forta que sigui la caiguda de la taxa. L’Euríbor ha aconseguit refermar-se en la seua tendència baixista a l’agost, la mateixa per la qual l’indicador va apostar el març passat per primera vegada des de la recuperació que va experimentar al llarg del 2018, coincidint amb les expectatives que el Banc Central Europeu (BCE) augmentés els tipus d’interès aquest estiu.

La nova normativa impedeix que el tipus mínim a percebre pel banc sigui negatiu

Esperances que, tanmateix, els mercats semblen haver deixat enrere davant de les gens optimistes dades macroeconòmics de l’eurozona, que apunten al debilitament dels països de la moneda única, inclòs el de l’economia més gran, Alemanya, on el producte interior brut (PIB) es va contreure el segon trimestre un 0,1 per cent, per la guerra comercial i el Brexit. Segons assenyalen alguns experts consultats, els dubtes sobre l’entorn i la consegüent decisió del BCE d’ajornar fins al 2020 la que serà la primera pujada de tipus des del 2011 expliquen la voràgine de l’Euríbor.

Davant d’aquest panorama, Martínez entén que “el normal és que l’Euríbor segueixi en aquests nivells o continuïn caient” a mínims com l’intrames registrat el passat 21 d’agost (-0,399%).

tracking