SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYES

La producció d’oli, en l’aire si no plou al setembre

Les finques de secà es troben en un moment crucial, alerta la DO Garrigues || Les de regadiu, en bon estat

Tasques de descàrrega d’olives la passada campanya a Maials.

Tasques de descàrrega d’olives la passada campanya a Maials.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sequera passa factura a les oliveres de Lleida, que es troben en un moment crucial en què necessiten pluges amb urgència. Així ho va explicar ahir el president de la denominació d’origen protegida les Garrigues, Enric Dalmau. Només les finques que compten amb regadiu poden afrontar la pròxima collita en bona situació, mentre que fa mesos que les de secà pateixen l’escassetat de les pluges.

“Estem en un moment crucial. Les oliveres necessiten aigua i la producció serà molt diferent si plou o no hi ha precipitacions al llarg de setembre. Que els arbres comptin amb aportacions hídriques el mes que ve pot fer que els arbres produeixin el doble del que es pot estimar ara o que la collita sigui la meitat de la que es calcula. Però sigui com sigui, està clar que el secà a Lleida serà baixa”, va assenyalar en aquest sentit Dalmau. Amb les últimes pluges no n’hi ha hagut prou per millorar la situació i, en el millor dels casos, en zones puntuals han arribat a descarregar cinc o deu litres per metre quadrat, quan el dèficit d’aigua és molt superior.

Els agricultors ja donaven per perduda pràcticament mitja collita per la falta d’aigua per als arbres

Unió de Pagesos ja va advertir fa dos setmanes de pèrdues d’un 50 per cent de collita a les Garrigues, una taxa que podria incrementar-se si no plovia de manera significativa, cosa que no ha passat. El sindicat reclama mesures de suport per al sector productor.

Però també apel·la a la ciutadania i les empreses dedicades a l’alimentació perquè es consumeixin olis d’oliva verges i extra verges catalans, i recorda que aquestes dos varietats tenen propietats beneficioses per a la salut, segons diversos estudis.

Així mateix, Unió de Pagesos adverteix que la reducció de la producció, sumada a la caiguda del preu en origen que viu el sector, “pot portar a l’abandó dels oliverars menys rendibles, però que tenen un gran impacte ambiental, paisatgístic i, alhora, fan de tallafoc en cas d’incendis forestals, com s’ha demostrat aquest any en el devastador incendi de la Ribera d’Ebre, Segrià i les Garrigues”.

tracking