SEGRE

AGRICULTURA FRUITA SECA

L’entrada en producció de nous ametllers marca la campanya

Comença la recol·lecció a Lleida amb la previsió d’un creixement de més del 55 per cent de la collita || Un cultiu a l’alça a les comarques de Ponent

Procés de descàrrega d’ametlles ahir a la cooperativa de Maials.

Procés de descàrrega d’ametlles ahir a la cooperativa de Maials.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recollida d’ametlles ja ha començat a la província, una campanya en la qual ja s’estan deixant notar els efectes de noves plantacions, en sistemes intensius i fins i tot superintensius i amb reg, la qual cosa garanteix els resultats productius. Les previsions de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) apunten a un augment de la collita del 55,4 per cent, xifra que representa augmentar de 2.763 a 4.293 tones en gra a les comarques de Lleida.

Es tracta d’un increment molt superior a l’estimat a Tarragona, que es calcula en un 24,4 per cent fins a arribar a les 2.239 tones. Aquests augments piloten a les finques de regadiu, perquè les de secà estan patint els efectes de l’escassetat de precipitacions, com passa també en els oliverars (vegeu SEGRE d’ahir).

Les noves finques estan en sistemes intensius i amb reg que assegura la producció

L’FCAC ha deixat clar que es noten les conseqüències sobre la producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que estan entrant progressivament en producció. Especialment a partir del 2020, l’oferta podria augmentar sensiblement i això podria posar en perill la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que actualment ocupen la major part de la superfície i que són garants de l’equilibri territorial en zones on cap altre cultiu és viable, segons la Federació.

En finques experimentals l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ha aconseguit produccions de fins a 3.000 quilos d’ametlla en gra per hectàrea.

Però aquest objectiu està encara lluny a les explotacions comercials, malgrat que es confia que en tot just uns anys se’n puguin aconseguir 2.000 i fins i tot 2.500, una situació que pot multiplicar l’oferta d’aquesta fruita seca. Parlem de models productius d’alta densitat, amb entre 2.000 i 3.000 arbres per hectàrea. En el cas de densitats de 200 a 300 arbres i amb reg, es generen de 300 a 400 quilos d’ametlla.

L’interès per la producció d’ametlla es demostra en el fet que a Lleida la superfície de cultiu ha augmentat aquest any un 3 per cent, al passar de 16.724 a 17.223 hectàrees, segons dades de la Federació de Cooperatives.

Per exemple, investigacions de l’IRTA apunten que pot ser un cultiu de futur a la Conca de Tremp, com demostren els resultats de la finca experimental amb què compta a la zona. En especial es pot apostar per varietats de floració tardana o extratardana.

tracking