SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

L'atur entre els homes ha crescut el doble que entre les dones a Lleida des del 2018

Entre el sector masculí ha augmentat en 4.100 enfront de l’increment de 1.900 desocupades || La recessió va començar amb l’enfonsament de la construcció, un sector altament masculinitzat

Imatge d’arxiu de la sala d’espera de l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Lleida.

Imatge d’arxiu de la sala d’espera de l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dura crisi econòmica ha deixat ferides que encara no s’han superat en el pla laboral, com demostra que les dades de l’atur a la província indiquin que avui hi ha 6.100 parats més a la província que quan va començar el 2018. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa, aquest increment ha estat molt desigual per sexes i el repunt de les persones que busquen una feina sense trobar-la és més del doble entre els lleidatans que entre les dones. En concret, les dades de l’Institut Nacional d’Ocupació assenyalen que al segon trimestre d’aquest any hi havia a les comarques de Ponent un total de 13.200 aturats, 4.100 més que en les mateixes dates del 2008. Entre les dones, l’increment és de 1.900 parades, fins a acabar en 8.900.

A l’hora d’explicar aquesta disparitat en el creixement, s’ha de tenir en compte que la crisi va començar amb l’ensorrament del sector de la construcció, en especial al punxar-se la bombolla immobiliària, i aquesta és una activitat altament masculinitzada. De fet, segueix sent minoritària la presència de dones a les obres. Després de la millora apreciada durant els últims anys i com ja va informar SEGRE, el nombre de desocupats al sector de la construcció a Lleida ha augmentat aquest any per primera vegada en un mes de juliol des del 2008.

També es pot explicar pel fet que una part significativa de la recuperació de l’ocupació després de la crisi ha arribat de la mà de contractes a temps parcial, i aquesta és una fórmula de contractació que segueix sent eminentment femenina, encara que cada vegada hi ha més homes amb llocs de treball amb jornades inferiors a les habituals de 8 hores diàries. Des que va començar la crisi, s’han perdut a la província 5.600 cotitzadors a temps complet en la Seguretat Social, un període durant el qual han augmentat els que ho fan per una jornada parcial en 6.400.

Moltes d’aquestes jornades parcials, a més, no són buscades, sinó que els treballadors es veuen obligats a acceptar-les al no trobar un lloc de treball en les condicions que busquen. Es tracta d’una de les moltes causes d’infrautilització de treballadors a Espanya, col·lectiu amb un total de 5,2 milions de persones, segons assenyala un informe d’Asempleo.

Un de cada tres persones aspira a poder canviar de feina Un de cada tres espanyols es planteja canviar de feina, segons un estudi fet públic per la plataforma Infojobs. Per sexes, són les dones les que aspiren més a un canvi ràpid de lloc de treball, amb un 37 per cent davant del 29,5 per cent. Si analitzem per edats, com més joves, més inquiets són i més confien a canviar d’empresa. Entre els joves de setze a vint-i-quatre anys, un 57 per cent vol canvis laborals, un percentatge que se situa en el 48,5 per cent quan parlem de treballadors que tenen d’entre vint-i-cinc i trenta-quatre anys. Tanmateix, les persones de més edat són les més fidels a l’empresa i estan més conformes amb l’ocupació que tenen, ja que el 85 per cent no es planteja canviar de treball, almenys en els pròxims mesos.

tracking