SEGRE

FRUITA CAMPANYA

Els pagesos comencen a collir golden i confien en un bon preu

La baixa producció a Europa augura una campanya de comercialització positiva || La collita de poma a Lleida s’incrementarà un 11%, fins a les 209.860 tones

Imatge de la recol·lecció ahir de les primeres golden en una finca a la partida de Rufea de Lleida.

Imatge de la recol·lecció ahir de les primeres golden en una finca a la partida de Rufea de Lleida.J.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lògica de la llei de l’oferta i la demanda fa confiar el sector productor de poma que aquesta campanya que acaba d’arrancar ha d’oferir uns bons resultats, en especial en el cas de la golden. La producció Europea es preveu curta, amb un descens estimat d’un 14% en el conjunt de la Unió Europea. Aquesta caiguda pot beneficiar les cotitzacions i en especial els productors locals, que tindran aquest any un increment de producció d’entorn d’un 11 per cent, fins a assolir les 209.860 tones, segons les estimacions tant de la patronal catalana Afrucat com de la mateixa conselleria d’Agricultura. Els agricultors de Lleida de les zones més primerenques de maduració ja han començat a collir les primeres pomes golden, la varietat més important per volum de producció, i s’espera que en els propers dies vagi generalitzant-se l’arrancada de la campanya a tota la província.

Les estimacions de producció de poma de la varietat golden a Ponent arriba a les 116.990 tones, xifra que representa un repunt del 13 per cent respecte al 2018. D’aquesta forma, més de la meitat de la poma produïda a Lleida és d’aquesta varietat que ara comença a collir-se i que de moment entra pràcticament tota a les cambres frigorífiques per a la posterior comercialització al llarg dels propers mesos.

Els productors destaquen l’elevada qualitat de la fruita produïda aquest estiu a la província. Només es van registrar problemes d’escaldat de la fruita per l’onada de calor a començaments de juliol, que va provocar alguns problemes, per exemple, accelerant la maduració en el cas de préssecs i nectarines.

L’aclarida mecànica redueix costos i eleva la qualitat del préssec L’aclarida mecànica pot reduir els costos d’aquest procés a la producció de préssec fins a un 30%, mentre que millora la qualitat dels fruits. Així ho va afirmar ahir l’investigador de l’IRTA Estanis Torres en el marc de la jornada organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries a Alcarràs. Durant la XXII Exposició de préssec i nectarina, a la qual van assistir uns 200 agricultors, Torres va valorar que l’ús de maquinària per dur a terme l’aclarida redueix el cost de mà d’obra i permet un augment del calibre dels fruits, la qual cosa s’ha de traduir en un preu del producte més elevat.

Imatge de la recol·lecció ahir de les primeres golden en una finca a la partida de Rufea de Lleida.

Imatge de la recol·lecció ahir de les primeres golden en una finca a la partida de Rufea de Lleida.J.C.

tracking