SEGRE

ALIMENTACIÓ ANÀLISI

La despesa dels consumidors en carns i derivats cau un 11,54% en l'última dècada

Tot i que en el cas del porcí va tornar a créixer l’any passat, segons la interprofessional Interporc || Més del 61 per cent de la carn es compra als supermercats, hipermercats i ‘discounts’

Els establiments tradicionals perden quota de mercat respecte a la gran distribució.

Els establiments tradicionals perden quota de mercat respecte a la gran distribució.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa dels consumidors espanyols en carn i elaborats carnis acumula una caiguda de l’11,54 per cent en la dècada del 2008 al 2018, encara que en el cas concret del porcí ha repuntat l’últim any. Així ho explica la interprofessional del porcí de capa blanca, Inpterporc, que indica que el retrocés de la despesa dels últims deu anys ha afectat tots els tipus de carns, encara que l’impacte ha estat més gran en les fresques que en les transformades.

La interprofessional analitza també on compren els consumidors, i es demostra una vegada més el canvi d’hàbits. En el global de carns i elaborats carnis en general, Interporc constata un important increment de la quota controlada per supermercats, autoserveis i discounts. Al contrari, perden quota de mercat els hipermercats, les carnisseries i xarcuteries tradicionals i altres formats, que poden anar des dels mercadillos fins als establiments delicatessen.

La major contracció de les compres se centra en les carns davant els elaborats, segons Interporc

En el cas concret del porcí, Interporc apunta que vora el 61,6 per cent de tota la carn fresca que van comprar els consumidors espanyols el 2018 ho van fer al conjunt de formats integrants de la denominada Distribució Organitzada, en la qual inclou hipermercats, supermercats, autoserveis i discounts, mentre que tan sols un 25,72 per cent la van comprar a les denominades botigues especialitzades o carnisseries xarcuteries. Considera important que, “malgrat el fort creixement de la quota de venda que ja controlen els supermercats, continua tenint força importància encara el pes específic que conserven les carnisseries xarcuteries com a detallistes de carn fresca de porc, la qual cosa interessa en gran mesura promocionar com a instrument de potenciació i defensa del consum d’aquest producte”.

Entre els anys 2008 i 2018, supermercats, autoserveis i discounts han guanyat un 48,78% en quota de vendes de carn fresca de porc, mentre que les carnisseries xarcuteries han perdut un 17 per cent de quota, els hipermercats han baixat un 12,52% i la resta de canals minoristes de carn fresca han retrocedit un 45,6 per cent de quota.

En el cas de les carns elaborades, vora el 79 per cent de totes les compres dels consumidors espanyols es fa a la denominada, mentre que només una mica més del 10 per cent es realitza a les carnisseries xarcuteries; i es reparteix el deu per cent restant en un altre tipus molt variat d’establiments comercials.

Les famílies destinen un de cada cinc euros a comprar carn

Les llars espanyoles van destinar a la compra de carn durant l’any 2018 un 20,64% del seu pressupost per a alimentació i begudes a la llar. Això equival a una despesa anual per persona de 308,98 euros, la qual cosa suposa una quantitat un 0,8% inferior en relació amb el que es va invertir a la categoria durant l’any 2017. El consum per càpita se situa en 46,19 quilos per persona i any, cosa que suposa una reducció d’un 2,9% respecte a l’any anterior.

tracking