SEGRE

Lleida té només 2,30 treballadors cotitzant per cada pensionista

Encara que se situa per sobre de les mitjanes catalana i estatal || La taxa més baixa es registra a Ourense, amb tot just 1,10, i la més alta és a les Balears, amb 3,45

Un pensionista fa exercici en un parc públic mentre cuida la néta

Un pensionista fa exercici en un parc públic mentre cuida la nétaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida compta amb un total de 2,30 treballadors que cotitzen a la Seguretat Social per cada pensió en vigor. Es tracta d’una taxa baixa i que explica els problemes que travessa el finançament del sistema públic. Malgrat tot, la taxa a les comarques de Ponent és superior a la mitjana catalana i a l’estatal, que se situen en 2,26 i 2,18, respectivament. Amb dades del tancament del mes de juliol, estem parlant de 201.601 persones que aporten a la Seguretat Social enfront de 87.680 pensionistes. Hi ha moltes diferències territorials en la relació cotitzadors- pensionistes que fluctuen des dels 3,45 ocupats per pensionista que de les illes Balears a la gairebé paritat un a un d’Astúries (1,36). A l’anàlisi provincial, la situació més preocupant es presenta a Ourense, amb 1,10 treballadors que aporten al sistema per cadascun dels perceptors d’aquest tipus de prestacions.

Segons les dades de la Seguretat Social, al tancament del juliol a Espanya hi havia xifres rècord tant de cotitzadors ocupats, amb 19,3 milions de persones, com de pensionistes, amb 8,8 milions, la qual cosa deixa la taxa de dependència en el 2,18. Tot just hi ha hagut canvis en aquesta ràtio des del juliol del 2018 (2,15), quan hi havia 18,81 milions de treballadors afiliats a la Seguretat Social i 8,7 perceptors d’una pensió, com tampoc no n’hi ha hagut a les regions amb la taxa més alta, les Balears (3,44), i la més baixa, Astúries (1,35).

La taxa de dependència actual és inferior a la de fa deu anys (2,31), quan hi havia 7,7 milions de pensionistes i 17,96 milions d’ocupats, moment a partir del qual la recessió econòmica va incidir sobre l’ocupació, en tant que el nombre de pensionistes va mantenir la tendència a l’alça.

Així doncs, la relació entre cotitzadors ocupats i pensionistes va passar el pitjor moment el 2013, quan en el punt més agut de la crisi es va quedar en 1,95, encara que en l’anterior recessió de principis dels anys noranta va arribar a ser inferior a 1,90. No obstant, des del 2013 es va anar recuperant lleugerament fins a tornar als nivells del 2011, tot i que encara per sota del màxim de 2,5 afiliats ocupats per cada pensionista dels anys 2006 i 2007. En l’actualitat, el gruix dels 19,29 milions de treballadors afiliats a la Seguretat Social que hi havia al juliol es troba emmarcat en el règim general (14,8 milions), i hi ha 3,26 milions d’autònoms.

tracking