SEGRE

RAMADERIA INDICADORS

Els preus de la llet es mantenen aquest any per sota del llindar de la rendibilitat

La Generalitat detecta el tancament de deu explotacions més a Catalunya, tres de les quals a Lleida durant el 2019 || La conselleria d’Agricultura estima que la reestructuració del sector continuarà

Vaques en una explotació de llet situada a les comarques de Lleida.

Vaques en una explotació de llet situada a les comarques de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus de la llet que venen els ramaders catalans es mantenen aquest any per sota del llindar de la rendibilitat. Així ho afirma un estudi elaborat per la conselleria d’Agricultura, que ha detectat el tancament d’una desena de granges a Catalunya, de les quals tres són a les comarques de Ponent. A més, apunta que la reestructuració del sector no ha finalitzat. En concret, el departament que dirigeix Teresa Jordà indica que el preu mitjà percebut pels ramaders aquest mes de juny passat va ser de tot just 32,17 cèntims per litre, i estima que el llindar de rendibilitat està en 32,38 cèntims. Per tant, no és estrany que el sector continuï amb el lent però continu degoteig de tancament d’explotacions. A data del mes de juliol d’aquest any, en quedaven un total de 473, de les quals 125 s’ubiquen a Lleida. Les explotacions lleidatanes són les que tenen una capacitat mitjana més elevada, amb 219 vaques per explotació, respecte a la mitjana catalana de 163, la qual cosa es tradueix en le fet que a la demarcació es concentra el 35,54% dels animals. Per comarques, la líder és Osona, però seguida de prop per l’Alt Urgell, que té 54 granges i el 10,81% dels caps de bestiar de tot Catalunya. El Segrià compta amb 15 centres de producció, un menys que el Pla d’Urgell, encara que guanya en volum de producció. El Jussà en té quatre. La conselleria apunta que el sector productor es troba polaritzat. Mentre que el 52,1% de les granges tenen un cens inferior al centenar d’animals, només el 5,8% dels productors representen el 37,2% de la llet produïda.

L’informe analitza també l’evolució del consum, que dóna un descens de la llet líquida a Catalunya d’un 20,4 per cent des del 2006. S’ha passat d’una ingesta de 74,83 a 62,16 quilos per habitant i any. En el cas del iogurt, la caiguda és més moderada, d’un 8,1%. Per contra, hi ha forts increments pel que fa al cas dels formatges (15,3%) i de la mantega (27,8%). Aquestes dades serveixen al departament per destacar que “el sector ha de treballar en la diversificació de la producció, en la valoració de l’excel·lent producte de què disposem i en l’educació del consumidor, moltes vegades desinformat”.

Al capítol de comerç exterior, el sector lacti català s’enfronta a més a una situació complexa. Per cada tona que aconsegueix exportar, se n’importen 3,8 de llet i derivats. Però la diferència és encara més important si parlem de preus. Per cada euro que es cobra per exportar, se’n paguen 4,8 pels productes que es compren a fora. La raó és que el 67,4% de les importacions, en valor, que s’han fet fins al maig d’aquest any han estat formatges i elaborats, que tenen un preu més elevat.

tracking