SEGRE

PATRONALS MERCAT LABORAL

El 55 per cent d'empreses de Lleida no troba personal, i si ho fa, el 36% no està format

La patronal COELL destaca la importància de la Formació Professional Dual com a aposta educativa

Guillem Salvans, Josep Maria Gardeñes i Antoni Condal, poc abans de la jornada a la COELL.

Guillem Salvans, Josep Maria Gardeñes i Antoni Condal, poc abans de la jornada a la COELL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 55 per cent de les empreses de Lleida no troba candidats per cobrir els llocs de treball que té vacants, i quan ho fan, en un 36% dels casos no tenen formació. Aquestes són només algunes de les xifres que dóna una enquesta elaborada per la patronal lleidatana Coell i que va fer públiques ahir coincidint amb la jornada Formació i ocupació en els sectors, camí de l’FP Dual. El president de la Coell, Josep Maria Gardeñes, va remarcar que els problemes a l’hora de trobar personal qualificat es reprodueixen en tots els sectors i va insistir que “no és una qüestió de sous”, sinó de formació.

L’FP Dual combina la formació als centres educatius i una sèrie d’empreses adherides a aquests programes. La seua inserció laboral se situa en un 65%, deu punts per sobre de la Formació Professional tradicional, va explicar Guillem Salvans en nom de la Fundació Bertelsmann.

Aquests índexs són mitjanes i, per exemple, en el cas de Bon-Àrea Agrupa s’assoleix el 80%, segons va indicar el seu responsable de recursos humans, Antoni Condal. Va recordar que el grup ja va apostar per aquesta línia fins i tot abans de l’existència com a tal de l’FP Dual, i en va destacar els resultats. El grup dóna ocupació a 4.234 treballadors de forma directa, dels quals 2.742 són operaris. La seua plantilla integra més de 600 universitaris i més de 800 empleats arriben del camp de la Formació Professional. D’aquest últim grup, 300 han ingressat a la companyia de la mà de la formació dual, amb estudis vinculats directament a les necessitats del conglomerat agroalimentari. Es tracta d’un ampli ventall, en el qual destaquen perfils d’informàtica o electromecànica, però Condal també va deixar clar el dèficit que hi ha al mercat laboral de xòfers de camions.

BonÀrea defensa el disseny de l’FP adaptat a les comarques

El director de recursos humans de BonÀrea Agrupa, Antoni Condal, va defensar ahir la necessitat que la formació estigui adaptada a les empreses i no al revés. Per això, va apostar per un disseny comarcal dels cicles formatius tant mitjans com superiors. Condal va apuntar que la llei catalana del 2015, de la qual va lamentar la falta d’aplicació per problemes de finançament, preveu la possibilitat de comissions territorials i sectorials. Va defensar el treball conjunt d’administracions, empresaris i patronals per al disseny formatiu, una col·laboració que defensa també amb la universitat. L’FP dual és cada vegada més una aposta de futur per als joves, va explicar.

tracking