SEGRE

L'economia mundial creixerà el 2019 i 2020 al ritme més baix des de la crisi

Segons l’estimació de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, l’OCDE

Ángel Gurría, secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament.

L'economia mundial creixerà el 2019 i 2020 al ritme més baix des de la crisiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El creixement de l’economia mundial s’alentirà el 2,9 % el 2019 i el 3% el 2020, va estimar aquest dijous l’OCDE, que va rebaixar les seues previsions anteriors i va advertir que és l’augment anual més feble des de la crisi financera del 2008. Al seu informe de perspectives interines, que revisa les previsions semestrals llançades al maig, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va retallar tres dècimes la seua projecció per a aquest any i altres quatre per al que ve, en línia amb una tendència que s’estén en les economies més importants.

Aquests mateixos descensos s’apliquen al G20, el grup de grans països desenvolupats i emergents, amb un creixement previst del 3,1 % i del 3,2 %, mentre que a l’eurozona l’ajustament és més lleu, d’una i quatre dècimes, fins una pujada respectiva de l’1,1 % el 2019 i del 1 % el 2020.

Després d’un ascens de l’economia mundial del 3,6 % el 2018, les seues conclusions per al curt termini són taxatives. El panorama s’ha tornat "cada vegada més fràgil i incert", atiat en gran part per les tensions comercials i polítiques, que minen la confiança i la inversió. Al maig ja havia rebaixat les seues perspectives, i en aquest nou informe l’organització amb seu a París ratifica que, segons els últims esdeveniments econòmics i financers, l’alentiment durarà més del previst.

El pes de la incertesa regnant recau sobretot en la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, i en la perspectiva d’un "brexit" sense acord.

La introducció de tarifes bilaterals entre Washington i Pequín des de principis del 2018 continuarà arrossegant l’activitat i el comerç global en els pròxims dos anys i "podria reduir l’increment global del PIB en entre 0,3 i 0,4 punts percentuals el 2020 i entre 0,2 i 0,3 el 2021". Encara que aquests dos països anoten dos dels increments més elevats per als propers dos anys, l’OCDE subratlla que també seran els més afectats.

De moment, l’organisme calcula que l’economia nord-americana creixerà un 2,4 % el 2019 i un 2% el 2020, quatre i tres dècimes menys que en les previsions de maig, i que la xinesa avançarà un 6,1 % i un 5,7 %, la qual cosa suposa una retallada d’una i tres dècimes.

La possibilitat que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE) sense acord és un altre dels factors més desestabilitzadors, amb costos sobre el comerç i un impacte sobre l’economia britànica que podria fer que el país caigués en la recessió.

L’OCDE només revisa de forma detallada en aquestes perspectives la situació dels països del G20: manté per exemple la seua projecció per a 2019 per a França (+1,3 %) i li treu una dècima per al 2020 (+1,2 %), mentre que a Alemanya l’ajustament és de dos i sis dècimes (+0,5 % i +0,6 %).

No es deslliuren del seu pronòstic a la baixa altres com Mèxic, l’economia del qual es preveu que creixi un 0,5 % aquest any (-1,1 punts) i un 1,5 % el 2020 (-0,5), ni el Brasil, amb retallades respectives de sis dècimes, fins el +0,8 % i l’1,7 %.

L’impacte d’aquesta conjuntura ombrívola es deixa sentir també en la qualitat de vida dels ciutadans. Les perspectives d’una millora continuada dels ingressos a mitjà termini és més feble que abans de la crisi financera, i el creixement per càpita en els últims anys també s’ha mantingut per sota. L’OCDE subratlla que la necessitat de polítiques macroeconòmiques addicionals ha crescut en la major part d’economies i conclou que s’han d’aplicar amb urgència polítiques que enforteixin la confiança, calmin les tensions comercials, estimulin la inversió i impulsin el creixement potencial.

tracking