SEGRE

AGRICULTURA ORGANITZACIONS

Afrucat advoca per un 'pla Renove' per al sector de la fruita de pinyol

Perquè agricultors de tot l’Estat puguin arrancar arbres i reorientar la seua explotació || Mesura urgent, a banda d’altres a mitjà termini, com obrir mercats

Recollida de nectarines en una finca de Soses a l’inici de la campanya.

Recollida de nectarines en una finca de Soses a l’inici de la campanya.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director de la patronal de la fruita catalana Afrucat, Manel Simon, defensa la posada en marxa d’un pla Renove per al sector de la fruita de pinyol. Es tractaria d’un programa perquè els agricultors de tot l’Estat puguin arrancar com una mesura immediata davant dels problemes que viu des del veto rus, el tancament de les fronteres a la fruita europea generat per un problema polític, va recordar. En aquesta línia, després de participar ahir en una reunió en el ministeri d’Agricultura amb altres organitzacions del sector, va recordar que si es van articular en el passat mesures de suport per al sector de l’automòbil quan tenia problemes greus, s’hauria d’actuar de la mateixa manera ara.

Defensava així la necessitat d’ajuts públics per compensar les arrancades i permetre que els agricultors que no poden o volen mantenir-se en el sector puguin reorientar les seues explotacions.

Afrucat destaca que dóna sortida a agricultors, però adverteix que no n’hi ha prou

Això és el que considera que han fet agricultors catalans que han apostat per afegir-se al pla d’arrancada articulat i finançada a Catalunya. Considera que serveix per treure del mercat les varietats o plantacions menys adaptades al mercat però, alhora, va considerar que és insuficient i considera que s’ha d’obrir la possibilitat a tot l’Estat.

“Des d’altres zones productores com Múrcia o Aragó comenten que seria un col·lectiu important el que estaria disposat a apuntar-se a un pla Renove d’aquestes característiques”, va dir. Va apuntar que si l’automòbil ha rebut suports al tractar-se d’un sector generador d’ocupació, el de la fruita també ho és i clau en espais rurals, mentre que també és un gran exportador.

Juntament amb aquesta mesura de caràcter urgent, Afrucat recorda que el sector ja treballa en altres a mitjà i llarg termini, com la investigació per a la consecució de noves varietats. Però en aquestes línies va insistir que s’han d’obrir nous mercats per poder comercialitzar la fruita de pinyol. Es tracta de negociar amb països tercers, extracomunitaris, protocols d’exportació per poder obrir el ventall de mercats.

La setmana passada inspectors mexicans van visitar Lleida en aquesta línia. Des del tancament del mercat rus amb el veto imposat per Vladímir Putin, el volum de fruita que es dirigia a aquest país s’ha hagut de distribuir als mercats europeus tradicionals. Així, en campanyes de producció plena, els problemes es multipliquen.

tracking