SEGRE

MACROECONOMIA PREVISIONS

El Banc d'Espanya adverteix del fre del PIB i la falta de reformes

Critica que els partits no hagin aprofitat els anys de bonança per prendre mesures || L’AIReF espera creixements del 2 per cent però alerta sobre el dèficit públic

El president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, ahir en una conferència.

El president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, ahir en una conferència.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya ha retallat quatre dècimes, al 2 per cent, el creixement econòmic previst per aquest any, després de constatar que els indicadors auguren una desacceleració més intensa de la que es preveia abans de l’estiu tant per a l’activitat com per a l’ocupació. A més, critica que els partits no hagin aprofitat els anys de bonança per aprofitar a fer reformes.

La incertesa global, generada per l’escalada de les tensions comercials i geopolítiques, no només llasta el comerç i la producció manufacturera, sinó que també comença a passar factura al consum de les famílies i a la inversió de les empreses, que són els dos components que sostenen l’avanç de l’economia espanyola. El Banc d’Espanya ha revisat també a la baixa el creixement del pròxim bienni, fins a l’1,7 per cent el 2020 (dos dècimes menys) i fins a l’1,6 per cent el 2021 (una dècima menys).

L’institut emissor avisa d’un menor creixement i, amb això, de menys ocupació a Espanya

Les dades de l’estiu avancen un creixement al tercer trimestre del 0,4 per cent, una dècima menys que en els dos trimestres previs. En línia amb l’alentiment del creixement, s’anirà frenant el ritme de creació de llocs de treball i de reducció de l’atur. Tant per al 2019 com per al 2020, l’entitat ha revisat dos dècimes a la baixa el creixement de l’ocupació, a l’1,8 per cent i a l’1,3 per cent, respectivament, en tant que preveu que la taxa d’atur se situï per sota del 13 per cent al final del 2021.

El Banc d’Espanya adverteix que les previsions estan sotmeses a riscos significatius a la baixa, ja que l’economia es podria debilitar encara més si sorgeixen noves amenaces proteccionistes, si es produeix un Brexit desordenat o si la desacceleració de la Xina és més gran del que està sent. Segons Arce, el moment d’impàs polític tampoc ajuda en la marxa de l’economia, encara que no ha estat un dels factors per al canvi de previsions.

No obstant, l’informe sí que assenyala com a risc a la baixa per a l’economia espanyola a llarg termini la indefinició política i el retard de les reformes necessàries per atallar els desequilibris macroeconòmics que encara estan pendents de resoldre.

Per la seua banda, el president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, preveu un creixement econòmic entorn del 2 per cent de cara als pròxims anys per a l’economia espanyola, malgrat que ha alertat sobre el nivell de dèficit públic i en especial el de les comunitats.

tracking