SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

"L'allotjament de Lleida només tenia un 30% de temporers contractats"

Valoració apuntada en la comissió de seguiment de la campanya || Els pagesos demanen més contractacions en origen i alerten de la pujada de costos per l’SMI

La reunió es va fer a la subdelegació del Govern central a Lleida.

La reunió es va fer a la subdelegació del Govern central a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos i JARC van reafirmar ahir, durant la reunió de la comissió de seguiment i planificació de la campanya agrària de Lleida, la seua aposta per la contractació en origen per poder atendre les necessitats de mà d’obra que els empresaris requereixen durant la campanya de la fruita. Van reclamar poder augmentar-ne més enllà de les contractacions 455 d’aquest any i que aquestes es puguin efectuar a més països que en l’actualitat, no només a Colòmbia. El subdelegat del Govern estatal a Lleida, José Crespín, va apuntar que perquè l’administració de l’Estat pugui estudiar la possibilitat d’augmentar les autoritzacions per a noves contraccions en origen, és necessari abans que el Servei d’Ocupació de Catalunya “certifiqui que no existeix prou mà d’obra per abordar el conjunt de treballs que comporta la campanya”.

En la reunió també es va explicar que el només el 30 per cent dels allotjats en albergs de la Paeria per a temporers tenien contracte de treball. Així mateix, es va denunciar l’existència de “màfies” que cobren els temporers per transportar-los fins al lloc de treball.

Els diferents agents implicats en la campanya de la fruita van destacar que la d’aquesta any, encara no finalitzada, ha sigut “modèlica”. La Inspecció de Treball ha portat a terme fins al moment unes 90 inspeccions a empreses i explotacions agràries, en les quals ha analitzat 417 treballadors, dels quals 355 eren estrangers. Quan finalitzi la campanya es donaran a conèixer les dades definitives, així com les actes aixecades i sancions.

Des d’UGT, Ramón Moreno va defensar que, malgrat que es parli d’una campanya “modèlica”, encara que “hi ha aspectes a millorar”, especialment en l’àmbit social.

D’altra banda, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va denunciar que l’aplicació de l’increment del salari mínim interprofessional ha suposat un augment del 20% en els costos de producció per als empresaris agraris.

Aquest increment, tanmateix, “contrasta amb les liquidacions”, ja que “ni en fruita de pinyol ni de llavor els preus no acompanyen”, va asseverar.

Per la seua part, el president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot, va remarcar que la mà d’obra representa prop del 70% del total dels costos de producció per a l’empresari, ja que, a part de la recol·lecció de la fruita, cal sumar-hi la resta de tasques que es duen a terme durant l’any.

tracking