SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

El camp denuncia ser moneda de canvi en la “guerra” Trump-UE

Urgeix mesures per evitar que es materialitzin els nous aranzels || Lleida es juga prop de 60 milions en vendes agroalimentàries en aquest mercat americà

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector agrari català se sent, una vegada més, moneda de canvi en la guerra comercial que ha emprès en aquest cas el president nord-americà, Donald Trump, contra la Unió Europea com a resposta als ajuts de Brussel·les a l’aeronàutica Airbus. Així ho denuncia, per exemple, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya que, a més, crida l’atenció que Washington preveu incrementar els aranzels a l’oli d’oliva espanyol un 25 per cent, però no inclou en el càstig Itàlia i Grècia, dos grans competidors al mercat internacional.

Així doncs, els problemes per als oleïcultors es multipliquen, i d’una banda veuran dificultades les exportacions a un país que l’any passat va representar vendes de gairebé 48 milions d’euros només per a empreses de Lleida, i per una altra la competència treu beneficis addicionals.

Els nous aranzels, a partir del 14 d’octubre i es confia encara en les negociacions

Les cooperatives demanen no emprendre una guerra comercial i donar una resposta unitària per part de la Unió Europea a la política proteccionista del govern nord-americà. Unió de Pagesos, per la seua part, reclama que la Comissió Europea proposi una vigilància estricta de les repercussions en els mercats afectats i activi les mesures previstes a l’Organització Comuna de Mercats per pal·liar els efectes, de tal manera que assumeixi el cent per cent del cost que pot tenir el sector agrícola.

Tot això alhora que també denuncia que el camp pugui acabar pagant els plats trencats d’un problema generat als dos costats de l’Atlàntic pels ajuts a Airbus, que tindran la seua segona part amb la denúncia de Brussel·les als suports de Washington a Boing. COAG-JARC tampoc vol una guerra comercial i exigeix mesures ràpides i equilibrades perquè no acabin pagant la factura comercial els agricultors.

A Lleida, com va publicar SEGRE ahir, estem parlant que estan en perill exportacions agroalimentàries als Estats Units per valor de més de 57 milions d’euros i que l’increment dels aranzels podria encarir les trameses de l’ordre de 4,5 milions d’euros. En aquest context, Asaja es queixa del fet que sembla que el lliure comerç només val per als nord-americans. “La força del gegant actua sobre els productors mediterranis com productes derivats del porc i fruites”, es lamenta el sindicat a Catalunya.

En declaracions a Lleida Televisió, Saltó va destacar que l’increment dels aranzels, que en el cas de les comarques de Ponent afecta en especial firmes agroalimentàries, podrà tenir repercussions molt importants per a certes empreses.

De fet, companyies lleidatanes d’oli d’oliva o vitivinícoles havien centrat bona part dels esforços en la consolidació d’exportacions al mercat nord-americà, que aprecia productes de qualitat, i per això és especialment interessant per a les agroalimentàries de la demarcació.

El ministre es reunirà la setmana que ve amb les comunitats autònomes i els sectors afectats amb l’objectiu de consensuar un front comú. En aquest sentit, el diputat del PSC per Lleida al Parlament, Òscar Ordeig, va demanar ahir al Govern de la Generalitat que elabori un pla de contingència amb mesures urgents “que ajudin a pal·liar els efectes dels aranzels imposats pels Estats Units que s’estima que augmentin en un 25 per cent. Una decisió que afecta especialment el sector de l’oli de Lleida”, va afegir.

Els vins, a més de l’oli, es presenten com els grans perjudicats per la pujada d’aranzels.

Els vins, a més de l’oli, es presenten com els grans perjudicats per la pujada d’aranzels.EFE

tracking