SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Batalla diplomàtica contra la pujada d'aranzels dels EUA

Espanya convoca l’ambaixador || Aragonès demana a Madrid i Brussel·les que “s’hi impliquin” per evitar l’increment de taxes

L’oliva negra va ser la primera víctima dels aranzels.

L’oliva negra va ser la primera víctima dels aranzels.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha convocat l’ambaixador dels EUA a Madrid, Duke Buchan, per transmetre-li el seu “rebuig frontal” a l’increment d’aranzels anunciat per l’Administració de Donald Trump. L’Executiu espanyol rebutja “enèrgicament” els increments aranzelaris a un grup de productes europeus que afecten de forma especial el sector agrícola espanyol i confia que en les pròximes setmanes els Estats Units entenguin que és necessari un acord “per evitar danyar l’esperit de col·laboració i entesa que caracteritza les relacions bilaterals”, indica el Govern espanyol en un comunicat. En el cas de Lleida, estan en perill més de 57 milions d’euros en exportacions agroalimentàries, encapçalades per l’oli d’oliva, i l’increment d’aranzels en un 25 per cent podria representar sobrecostos propers als 4,5 milions d’euros.

Si els Estats Units rebutgen el diàleg, el Govern reaccionarà “de forma immediata amb fermesa i claredat” en defensa dels interessos espanyols activant totes les mesures legals disponibles en col·laboració amb la Comissió Europea (CE) i la resta de països de la UE, afegeix l’Executiu.

El vicepresident del Govern alerta contra els efectes de guerra comercial sobre el sector agroalimentari

El president en funcions, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que el Govern central defensarà els sectors afectats a Espanya per qualsevol “atropellament aranzelari” per part dels Estats Units. Ho va dir a la clausura del I Foro La Toja-Vínculo Atlántico. Per la seua part, l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero espera una rectificació de Trump sobre els aranzels a Espanya.

Per la seua banda, el conseller d’Economia i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar ahir a les institucions de l’Estat i de la Unió Europea que “s’impliquin en una negociació” per evitar que s’apliquin els aranzels que ha anunciat Donald Trump.

Al discurs aquest divendres a la inauguració del XXIII Cavatast a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona), Aragonès la va qualificar d’una “guerra comercial” i va dir que treballarà per donar suport al sector agrícola, que es veurà perjudicat si s’apliquen els aranzels.

També va demanar evitar que la situació, que va qualificar d’“injusta i sense sentit”, perjudiqui els productors catalans i la seua qualitat de vida.

tracking