SEGRE

ECONOMIA BALANÇ

L'FMI alerta d'una desacceleració econòmica en el 90% dels països

La guerra comercial EUA-Xina costarà 637.000 milions el 2020 i el proteccionisme amenaça una generació || Front comú espanyol contra els aranzels de Trump

La nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva.

La nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva.EFE/EPA/ERIK S. LESSER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, va advertir ahir d’una desacceleració econòmica aquest any “al 90% dels països del món”, durant el primer discurs al capdavant de l’organització multilateral. Aquesta “desacceleració sincronitzada” és conseqüència en part de la paralització del comerç arran de les tensions comercials i l’impacte en l’economia mundial podria suposar la pèrdua de 637.000 milions d’euros el 2020, segons va manifestar Georgieva a la seu central de l’FMI, a Washington. L’economista búlgara, que succeeix al càrrec la francesa Christine Lagarde, que serà la presidenta del Banc Central Europeu, va explicar que aquesta desacceleració “significa que el creixement d’aquest any caurà al ritme més baix des del començament de la dècada”.

En l’anàlisi, Georgieva va argumentar que l’activitat econòmica “s’està estovant” en economies avançades, com els EUA, el Japó i, especialment, la zona euro, mentre que en altres mercats emergents, com l’Índia i el Brasil, la desacceleració és “encara més” pronunciada aquest any. Respecte a la Xina, va assenyalar que el seu creixement econòmic “està baixant gradualment del ràpid ritme que va veure durant molts anys”. Tanmateix, va celebrar que prop de quaranta mercats emergents i economies en desenvolupament, incloent-hi dinou a l’Àfrica subsahariana, “tindran taxes de creixement del PIB real superiors al 5 per cent”.

L’FMI constata l’“estovament” en les economies avançades, com a la zona euro

Durant el discurs, Georgieva va atribuir a les disputes comercials, com la guerra comercial entre Washington i Pequín, part de la responsabilitat d’aquesta desacceleració econòmica global, a més de les diferents tensions geopolítiques i el possible impacte del Brexit a la Gran Bretanya. Així mateix, va alertar que l’escalada proteccionista amenaça de tenir efectes a llarg termini, que podrien llastar l’economia durant tota una generació.

Per la seua banda, Espanya proposarà avui als comissaris d’Agricultura, Phil Hogan, i a la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, mesures per fer front a l’impacte de l’anunci del president dels Estats Units, Donald Trump, d’imposar aranzels del 25% als productes agrícoles. El ministre Luis Planas, que ahir es va reunir amb representants del sector, sol·licitarà aquest dimecres al seu homòleg comunitari, en nom del sector i de l’Executiu espanyol, que s’activi l’emmagatzemament privat de l’oli d’oliva.

tracking