SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

La producció de panís cau entre un 30 i un 40 per cent pels pics de calor

Units a la plaga de l’aranya roja, que asseca el cultiu abans d’hora || Recullen entre 8.000 i 9.000 quilos per hectàrea quan el normal seria fins a 13.000 quilos

Tasques de recol·lecció de panís en una finca de Linyola.

Tasques de recol·lecció de panís en una finca de Linyola.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de panís a Ponent caurà aquest any entre un 30 i un 40 per cent a causa dels pics de calor que es van registrar durant l’estiu i de la plaga de l’aranya roja, que asseca el cultiu abans de temps. Així ho va manifestar ahir el president de la Cooperativa de Linyola i coordinador d’Unió de Pagesos a Lleida, Jaume Pedrós, que va explicar que ara mateix recullen entre 8.000 i 9.000 quilos per hectàrea, quan el normal seria que aquesta quantitat oscil·lés entre els 12.000 i els 13.000 quilos en una zona de regadiu com és el Pla d’Urgell. A més, va subratllar que el panís que s’està recollint té un grau d’humitat d’entre el 14 i el 15 per cent, enfront del 21% que seria el desitjable. “El panís que estem recollint és molt sec, està destruït i no surten els quilos de cap manera.”

Els tres pics de calor que es van registrar a l’estiu a les comarques de Ponent van afectar el creixement de la planta de panís. Segons va explicar Pedrós, l’estiu és quan el panís floreix i el moment en què la calor el pot perjudicar més. Això va provocar que la floració del panís no fos correcta i moltes pinyes es van quedar petites. A més, a mesura que van avançar les setmanes va aparèixer l’aranya roja. Pedrós va indicar que aquesta malura es pot combatre amb la pluja, ja que quan cau aigua es netegen les fulles i desapareix, però aquest estiu amb prou feines es van registrar precipitacions a la zona i, en conseqüència, l’afectació ha estat important.

Pedrós denuncia que el panís es paga a 177 euros per tona i que el sector té “pèrdues”

D’altra banda, respecte als preus, el líder d’UP a Lleida va assenyalar que segueixen “fluixos”, a 177 euros la tona, com en els últims anys. “Tot el que estigui per sota de 180 euros la tona són pèrdues”, va lamentar Pedrós, que va advertir que aquesta situació ha fet que en una zona productora de panís com Linyola cada vegada es conreïn menys hectàrees. “Linyola ha deixat de conrear fins a dotze milions de quilos de panís per les dificultats a l’hora de tirar endavant les explotacions en els últims cinc anys”, va afirmar Pedrós, que va xifrar en 40 milions de quilos el panís que es recollia abans a la zona, davant els escassos 30 milions recollits avui dia.

Així mateix, va advertir de les conseqüències negatives que portaran per al sector els aranzels anunciats per part dels president dels Estats Units, Donald Trump, i que gravaran productes europeus a partir de la setmana que ve.

tracking