SEGRE

L'impost del CO2 a cotxes i furgonetes es cobrarà a partir del novembre del 2020

Per exemple, un vehicle que emet 140 g/km pagarà 34,5 euros, mentre que si l'emissió és de 170 g/km el tribut serà de 66,5 euros

Vehicles a l'autovia.

L'impost del CO2 a cotxes i furgonetes es cobrarà a partir del novembre del 2020Xavier Santesmasses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'impost català del CO2 gravarà uns 3,6 milions de vehicles i es cobrarà a cotxes i furgonetes per primer cop el novembre del 2020, segons ha avançat aquest divendres 'La Vanguardia' i han confirmat fonts del Departament d'Economia de la Generalitat citades per l'ACN. La conselleria ha elaborat un avantprojecte de llei que incorpora modificacions a la llei del canvi climàtic per tal de resoldre qüestions que no quedaven clares de cara a la seva implementació. Per exemple, estableix una fórmula mitjançant la qual s'han determinat els vehicles objecte de pagament perquè l'impost gravarà en funció de les emissions emeses. També introdueix que el període de meritació serà a 31 de desembre de cada any i el pagament entre l'1 i el 20 de novembre del posterior. La posada en marxa serà per a cotxes i furgonetes, que tributaran el 2019, mentre que les motocicletes ho faran el 2020.

L'impost establirà cinc trams en funció de les emissions emeses. Els que emeten menys de 120 grams de CO2 estaran exempts el primer any i el pagaran amb meritació del 2020, ja que el llindar baixarà als 95 grams.

Des d'Economia han apuntat que a banda de les traves administratives i burocràtiques per posar en marxa el tribut (com el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei del canvi climàtic) també es van trobar que bona part dels vehicles contaminants no tenien la informació sobre les emissions a la fitxa tècnica. Per això, expliquen s'ha comptat amb el Barcelona Super Computing Centre per tal de desenvolupar una fórmula que amb paràmetres com el pes o la cilindrada els ha permès calcular-ho .

La Generalitat preveu notificar el proper any els conductors afectats sobre l'import que han de pagar. Una altra de les novetats de la modificació és una bonificació del 2% si el tribut es paga telemàticament.

Segons exemples de la pròpia conselleria, un vehicle que emet 140 grams de CO2 per quilòmetre pagarà 11 euros pel 2019 i 34,5 pel 2020. En el cas que les emissions siguin de 170 grams de CO2 per quilòmetre el tribut serà de 32 euros pel 2019 i 66,5 pel 2020.

Fonts d'Economia han apuntat que l'impost és finalista i no té un objectiu merament recaptatori sinó que els diners obtinguts es destinaran a dos fons per lluitar contra el canvi climàtic.

"Una eina contra l'emergència climàtica"

Precisament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat aquest divendres en una visita a Guissona (Segarra) el nou impost com una eina essencial per poder fer millors polítiques ambientals davant de l'emergència climàtica. Ha destacat que Catalunya "és pionera en fiscalitat ambiental finalista per actuar en benefici de la salut de les persones, del país i del planeta", i ha recordat que ja es va aplicar aquest sistema amb el cànon de l'aigua i de residus.

Calvet ha explicat que l'impost es destinarà a nodrir dos grans fons econòmics: el fons contra el canvi climàtic i el de medi natural i la diversitat. En el primer cas, ha dit que faran actuacions de mitigació i adaptació per a la millora del transport públic i ajuts a l'ambientalización de flotes i per modernitzar els vehicles; i amb el segon, s'ajudarà a gestionar millor els espais naturals protegits de Catalunya i a lluitar contra la pèrdua de biodiversitat.

tracking