SEGRE

AVICULTURA EMPRESES

Sada comunica que tanca l'escorxador de Lleida i l'acomiadament de 260 empleats

Els treballadors denuncien que les pèrdues són provocades per vendre la planta || La direcció de l’escorxador de pollastres que Sada posseeix a Lleida, i que ocupa uns 260 treballadors, va comunicar ahir al matí al comitè d’empresa la decisió d’acordar un expedient d’extinció d’ocupació per a tota la plantilla i tancar les instal·lacions de sacrifici, especejament i expedició, en les quals havia invertit dotze milions els últims anys.

Imatge presa ahir dels accessos a les instal·lacions de l’escorxador i sala d’especejament de Sada al polígon industrial El Segre.

Imatge presa ahir dels accessos a les instal·lacions de l’escorxador i sala d’especejament de Sada al polígon industrial El Segre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció de l’escorxador d’aus que la firma Sada, del grup holandès SHV, posseeix al polígon industrial El Segre de Lleida va comunicar ahir als representants del comitè d’empresa la seua decisió de tancar la planta lleidatana i acordar un expedient d’extinció d’ocupació que afectaria els 260 treballadors, entre escorxador, sala d’especejament i oficines, que té la multinacional a Lleida. Segons van explicar ahir els representants dels treballadors, la direcció de Sada els va informar que havia adoptat aquesta decisió “per les pèrdues acumulades en els últims quatre anys i que, diuen, no han revertit malgrat els plans de viabilitat i inversions efectuades”. Sobre això, el president del comitè d’empresa, Juan Noguero, de CCOO, va rebutjar aquests motius i va acusar la direcció de Sada “de ser qui realment ha enfonsat l’empresa amb les seues decisions”. Noguero va afirmar que “fa quatre anys ens van anunciar que l’escorxador de Lleida seria el puntal del grup, que invertirien nou milions d’euros en una nova sala d’especejament i tres més per modernitzar el moll d’expedicions i ara tanquen”. En aquest sentit, Xavier Perelló, responsable d’Alimentació d’UGT, tampoc compartia la idea de les pèrdues i va assegurar que “reclamarem a l’empresa que ens presenti els comptes i demostri les pèrdues”, i va afegir que “molt ens temem que estiguem davant d’un possible frau al demanar el tancament i deixar 260 famílies al carrer per poder vendre la planta més barata a algun possible comprador”.

Noguero va anar més enllà i va denunciar que “l’anunci de tancament i els acomiadaments se sustenten en el fet que diuen que perden uns 600.000 euros anuals” i va assegurar que “tot és fruit d’una mala gestió que provoca que tanquin de cop i volta”. Segons van explicar fonts dels treballadors, Sada, malgrat les inversions a l’escorxador i sala d’especejament, va decidir fa un parell d’anys traslladar tot el sacrifici d’aus a les instal·lacions de València, cosa que reduïa els sacrificis a Lleida a uns 18.000 pollastres diaris, “tot just el 20% de la capacitat”. A més, de València, van assegurar, “es transporten de nou a Lleida per a l’especejament i, de nou a València per a la comercialització, una decisió que encareix el producte i genera les pèrdues que diuen. “S’ha potenciat la planta de València i enfonsat la de Lleida”, van coincidir Noguero i Perelló, una opinió que SEGRE no va poder contrastar amb els responsables de Sada a Lleida malgrat les múltiples trucades efectuades al llarg del dia d’ahir.

Dos assemblees convocades per avui i anunci de mobilitzacions

El comitè d’empresa de Sada a Lleida ha convocat per avui al migdia dos assemblees de treballadors per explicar els termes de l’expedient d’extinció i del tancament de l’empresa que els va comunicar ahir l’empresa. Des del comitè d’empresa es va informar ahir que “hem exigit a l’empresa que presenti els balanços de comptes i que ens demostri les pèrdues que diuen que té”. El president del comitè, Juan Noguero, i Xavier Perelló van coincidir que “ningú no entén que es faci una gran inversió en unes instal·lacions per traslladar després la producció deixant-la sota mínims i ara tancar”.

Per aquesta raó, el comitè reunirà avui la totalitat de la plantilla per explicar els detalls de la decisió de Sada i proposar possiblement l’inici d’un calendari de mobilitzacions en defensa de la continuïtat de l’empresa i els seus llocs de treball. Segons van assenyalar ahir fonts sindicals, “ja hem informat de la decisió a les autoritats civils i laborals perquè a ningú agafi per sorpresa si els treballadors decidim defensar els nostres llocs de treball”. L’empresa, segons van explicar, ha proposat obrir, a partir de dimarts vinent, una ronda de negociacions amb els representants dels treballadors per acordar els termes de l’expedient d’extinció i el cessament d’activitat de la planta, unes negociacions que segons aquestes mateixes fonts sindicals “encararem amb la determinació de defensar un escorxador i sala d’especejament capdavantera a Lleida, que ha de donar cobertura al sacrifici, manipulació i comercialització de la producció agrícola de Lleida i Catalunya amb una plantilla que ha de seguir amb els seus llocs de treball”. Així mateix, des del comitè, es va reiterar que “ens temem que Sada vol vendre la planta de Lleida neta de treballadors, i no ho acceptarem”.

tracking