SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

La Xina s’obre als pinsos espanyols de mascotes

Pacte de protocols d’exportació també de polpa d’oliva || A més a més, posen fi a la restricció en el comerç aviari

Roberto Acevedo, director general de l’OMC.

Roberto Acevedo, director general de l’OMC.EFE/DAVID FERNÁNDEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya i la Xina han firmat dos protocols per a l’exportació de nous productes espanyols per als mercats del país asiàtic, com per exemple aliments per a mascotes i polpa d’oliva per al seu ús en alimentació animal.

El secretari general d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda, va mantenir ahir, a la seu del ministeri, una reunió amb el viceministre de l’Administració General de Duanes de la República Popular China, Zou Zhiwu, en la qual es van subscriure aquests protocols.

S’ha iniciat un nou sistema d’autorització d’establiments de porcí

A banda de la firma dels dos protocols, s’ha produït l’aixecament de les restriccions a les exportacions espanyoles relacionades amb la influença aviària, eradicada ja a Espanya des del 2017. Aquest aixecament permetrà reprendre les exportacions de genètica aviària i tornar a iniciar les negociacions per exportar en un futur carn d’au.

Aquesta reunió és la continuació de la celebrada a Pequín el maig d’aquest any i obeeix al compromís dels dos ministeris de mantenir encontres regulars d’alt nivell, amb l’objectiu de fer un seguiment dels treballs tècnics als diferents expedients en negociació i avançar en la tramitació.

A més, s’ha posat en marxa un nou sistema d’autorització d’establiments de porcí, que es va acordar en la reunió del maig a Pequín, i que a dia d’avui permet a Espanya disposar de dissset noves autoritzacions d’exportació, la qual cosa ha suposat un augment significatiu.

La Xina és una de les destinacions clau de les exportacions agroalimentàries espanyoles amb 1.032 milions d’euros durant l’any passat.

Les empreses lleidatanes van exportar en el mateix període de temps productes per valor de 30,3 milions d’euros, segons dades de l’Agència Tributària.

El cas, que ja es remunta a l’anterior Govern nord-americà presidit per Barack Obama, va ser iniciat per la Xina el desembre del 2013 i afecta mesures comercials nord-americanes contra panells solars, productes d’acer i alumini, mobles i altres exportacions del gegant asiàtic.

Pequín podrà imposar sancions als EUA per uns 3.600 milionsL’Organització Mundial del Comerç (OMC) va determinar ahir que la Xina pot imposar als EUA contramesures aranzelàries per valor de 3.579 milions de dòlars anuals per no complir les normatives de l’organisme a l’hora de portar a terme investigacions antidúmping contra productes xinesos.

tracking