SEGRE

ESTADÍSTICA PREUS

Lleida encapçala la pujada de la inflació a Catalunya a l'octubre

Respecte al setembre els preus van repuntar un 1,2% pel vestit, el calçat i els aliments || En taxa interanual la inflació puja dos dècimes, fins al 0,3 per cent

Imatge d’arxiu de l’Eix Comercial de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’Eix Comercial de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus a la província de Lleida van repuntar un 1,2 per cent el mes d’octubre respecte al de setembre, l’ascens més important entre les demarcacions catalanes, i la taxa interanual es va incrementar en dos dècimes, fins al 0,3 per cent, segons dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Respecte al setembre, el mes passat els preus que més van pujar i amb diferència van ser els del vestit i el calçat, amb un repunt a l’octubre de l’11,1 per cent, seguits a gran distància pels d’aliments i begudes no alcohòliques, que van créixer un 2,5 per cent, i de l’habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles, que ho van fer un 1,4 per cent.

Per contra, els preus que més van abaixar van ser els del lleure i la cultura, que van disminuir un 0,7 per cent, i els de les comunicacions, els restaurants i hotels i altres béns i serveis, que es van reduir 2 dècimes, respectivament.

Per altra banda, els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 1,9 per cent en termes anuals en gran manera impulsats per l’alça de les categories de carn de porcí, patates i malgrat el retrocés de l’oli i els greixos.

L’IPC a Catalunya va pujar vuit dècimes a l’octubre respecte al setembre i la taxa interanual es va mantenir en el 0,3%, segons dades l’INE.

Catalunya ocupa una posició intermèdia en comparació amb d’altres comunitats autònomes i se situen al capdavant Navarra i Euskadi, amb una taxa interanual del 0,5%, i a l’extrem oposat es troba Ceuta, amb un -0,3%.

En el conjunt de l’Estat, l’IPC va registrar a l’octubre una pujada interanual del 0,1%, igual que el repunt registrat al setembre, davant la pujada del preu de l’electricitat i les fruites, que ha estat compensada per la baixada de carburants i paquets turístics.

Els sindicats UGT i CCOO. de Catalunya van reclamar al futur govern augments salarials i avançar en la negociació d’uns pressupostos socials per superar la desigualtat.

Per la seua part, la patronal Pimec va afirmar que un dels principals reptes del futur Govern central serà reduir la incidència dels preus de l’energia en l’evolució de l’IPC alhora que s’avança en la descarbonització de l’economia.

tracking