SEGRE

GOVERN SEGURETAT SOCIAL

El Govern buida la guardiola de les pensions per a l'extra de Nadal

Utilitzarà gairebé 3.600 milions d'euros i 600 milions més del Tresor || Malgrat l'augment de les cotitzacions socials, al voltant del 8 per cent

La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio.

La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio.EFE/ZIPI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va autoritzar ahir que el Govern utilitzi gairebé 3.600 milions més del Fons de Reserva de la Seguretat Social, l'anomenada guardiola de les pensions, i va aprovar un decret llei pel qual amplia en 600 milions d'euros d'una transferència extraordinària del Tresor Públic per sufragar les pensions del desembre i la paga extra de Nadal, que es cobra el mes de novembre, dels més de 9,5 milions de pensionistes espanyols, malgrat l'increment registrat en les cotitzacions socials per la pujada dels salaris i l'augment de l'afiliació de treballadors.

Així ho va anunciar la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social en funcions, Magdalena Valerio, que espera que no calgui utilitzar tots els diners de la guardiola que ara el buida: “Espero que la despesa sigui inferior a aquest límit màxim”, va recalcar. Valerio va recordar que l'augment de les pensions de l'1,6% aquest any i del 3% en el cas de les mínimes no estava previst en els comptes públics prorrogats del passat 2018 amb què treballa l'Executiu en funcions, com tampoc l'augment més gran dels ingressos per cotitzacions: “El reial decret llei aprovat ahir incorpora les dos circumstàncies i equilibra la partida de despeses i la d'ingressos”, va explicar la ministra. El cost de la doble nòmina de les pensions del desembre ascendirà 19.292,20 milions, similar a la de l'extra del juliol, que va suposar una despesa de 19.000 milions, encara que incloïa no només la pensió ordinària i l'extraordinària de l'estiu, sinó també el pagament de l'IRPF.

Amb aquesta despesa, la guardiola de les pensions es quedarà amb 1.543 milions, quan el 2011 en tenia 66.815

Després d'aquesta última disposició de la guardiola de les pensions, a tancament del 2019 el seu import se situarà en els 1.543 milions d'euros, davant els més de 66.000 milions que va arribar a disposar el 2011.

Valerio no va ocultar que la Seguretat Social arrossega un dèficit d'entorn de 17.000 milions d'euros, malgrat que, segons el seu parer, no hi ha problema de despesa, a l'estar situat una mica per sobre del 12% del Producte Interior Brut (PIB).

Així, la ministra va situar el problema a la banda dels ingressos, encara que aquest any s'espera un increment en la recaptació per cotitzacions socials del 8 per cent, que va atribuir a l'augment dels salaris, inclòs el salari mínim, i a altres iniciatives com la recuperació de la cotització de les persones cuidadores o la pujada de les bases de cotització, així com a l'increment en el nombre d'afiliats a la Seguretat Social.

En particular, les 61.201 persones que van ingressar una pensió per jubilació a la província de Lleida tenien el mes passat dret a una paga mitjana de 992,81 euros. Tanmateix, tant una com l'altra es troben per sota de la mitjana catalana, instal·lada en els 1.030,39 euros i en els 1.160,82 euros respectivament.

Així mateix, 24.667 persones tenien dret a cobrar 616,63 euros a la província per una pensió de viudetat el mes passat.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la pensió mitjana dels 9.768.801 pensionistes a l'octubre era de 994,02 euros, mentre que un total de 6.064.093 persones tenien dret a una pensió de jubilació d'1.141,63 euros.

La pensió mitjana a l'octubre a Lleida, per sota dels 875 eurosLa província de Lleida comptava, a 1 d'octubre d'aquest any, amb 99.630 persones amb dret a rebre una pensió, per la qual cosa tenien dret a rebre una paga mitjana mensual de 874,23 euros.

tracking