SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

El pressupost de la UE redueix en 880 milions d'euros els fons agraris

Suposa una retallada de l’1,49 per cent respecte a l’any passat || Canvi climàtic, ocupació, joves, seguretat i solidaritat, entre les prioritats dels comptes europeus

Imatge d’arxiu dels treballs d’una recol·lectora en una finca de cereals.

Imatge d’arxiu dels treballs d’una recol·lectora en una finca de cereals.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pressupost de la Unió Europea per al 2020 preveu 58.120 milions d’euros per als agricultors comunitaris, xifra que representa un descens de 880 sobre els comptes del 2019, segons les dades facilitades ahir per la Comissió Europea (CE). La partida d’aquest any arriba a 59.000 milions, amb la qual cosa la reducció de fons de cara al pròxim exercici és d’un 1,49%.El programa anual de la Comissió per promocionar productes agroalimentaris europeus tant a dins de la Unió com a fora del bloc comptarà el 2020 amb un pressupost de 200,9 milions.

Les tres institucions de la UE (Comissió, governs dels estats membres i Eurocambra) van arribar ahir a un acord sobre el pressupost que “permetrà que la Unió Europea centri els seus recursos en les prioritats que més importen als ciutadans: el canvi climàtic, l’ocupació, els joves, la seguretat i la solidaritat dins de la Unió Eureopa”, segons la Comissió Europea. El pressupost per al 2020 compta amb 168.690 milions en compromisos de despesa (fons que es poden destinar a contractes durant un any determinat) i 153.570 milions en crèdits de pagament (fons que es pagaran).

El 21 per cent del pressupost total es destinarà a mesures de lluita contra el canvi climàtic; per exemple, el programa Life rebrà 589,6 milions d’euros (+5,6 per cent respecte del 2019).

Prop de la meitat dels fons –83.930 milions d’euros en compromisos (+4,1% respecte del 2019)– preveuen contribuir a millorar la competitivitat de l’economia. D’aquest total, es destinaran 58.650 milions (+2,5% respecte del 2019) a reduir les diferències econòmiques que hi ha entre els estats membres i a impulsar el creixement, la creació d’ocupació i la convergència mitjançant els fons estructurals i d’inversió europeus.

Entre els fons de suport a la joventut destaquen els 2.890 milions per a educació a través del programa Erasmus+ (+3,6% respecte del 2019). La política de seguretat i la política de migració continuaran entre les claus amb, per exemple, 2.360 milions per al fons d’asil, migració i integració, al fons de seguretat interior i a les diferents agències europees que treballen en aquest àmbit, segons la Comissió Europea.

tracking