SEGRE

FISCALITAT BALANÇ DEL 2018

Els lleidatans paguen 9,6 milions al fisc per sancions, interessos i recàrrecs d'impostos

|

Imatge d’una de les delegacions de l’Agència Tributària amb funcionaris atenent el públic.

Imatge d’una de les delegacions de l’Agència Tributària amb funcionaris atenent el públic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Incomplir amb les obligacions tributàries o no fer-ho en temps i forma pot sortir molt car. De fet, els lleidatans van haver de pagar l’any passat 9,6 milions d’euros a l’Agència Tributària en concepte de sancions, interessos de demora i recàrrecs en els impostos. Malgrat que es tracta d’una xifra elevada, representa un descens del 9,4 per cent respecte al 2017, quan la factura per aquests conceptes va arribar als 10,6 milions.

Quan el fisc detecta que un contribuent no ha tributat el que correspon per un impost, reclama no només que l’aboni, sinó també que assumeixi els interessos de demora legals i fins i tot pot arribar a imposar una sanció. En algunes ocasions, l’Agència pot reclamar, per exemple, el pagament corresponent a l’IRPF d’un any per haver declarat de forma incorrecta part de les rendes o haver-se aplicat algun tipus de deducció sense tenir-hi dret. Quan rep les exigències de pagament amb interessos i sancions, el contribuent pot ser conscient que Hisenda podria reclamar-li noves quantitats respecte a declaracions dels anys següents en les declaracions de l’IRPF en què també va arrossegar els mateixos errors. És quan en moltes ocasions el contribuent presenta una declaració complementària per reparar els problemes, però ha d’assumir recàrrecs per fer-ho fora de termini.

La lluita contra el frau va reportar l’any passat 15.000 milions d’euros a l’Agència Tributària

De fet, la partida més important en aquest tipus de factures fiscals va correspondre a recàrrecs, amb 4,5 milions, segons dades oficials de la mateixa Agència. El 2017, la xifra s’havia elevat fins als 5,9 milions a les comarques de Ponent.

La segona partida més important correspon a les sancions, amb la xifra de 2,7 milions. Els interessos, finalment, que de vegades vénen pactats per un acord d’ajornaments de pagaments entre el contribuent i Hisenda, van representar 2,3 milions.

L’Agència Tributària no facilita dades territorialitzats sobre els efectes de la lluita contra el frau, però els estatals demostren increments any rere any. La recaptació per actuacions de lluita contra el frau fiscal va superar els 15.000 milions d’euros de l’exercici 2018 i va créixer al voltant de l’1,4 per cent davant el 2017.

Així mateix, Hisenda va informar que des que va començar l’any 2015 la campanya d’avisos per controlar el frau fiscal pel que fa al rendiment immobiliari i fins al 2018, prop de 120.000 contribuents han declarat lloguers nous.

Defensa del Contribuent rep 7.700 queixes a tot l’Estat

El Consell per a la Defensa del Contribuent, pertanyent a la secretaria d’Estat d’Hisenda, va rebre el 2018 un total de 7.700 queixes i suggeriments –7.422 queixes i 278 suggeriments– relatives a actuacions de l’Agència Tributària, un 5,77% més que l’any anterior. D’acord amb la memòria de l’Agència, la major part de les queixes i suggeriments (2.369) corresponien a rúbriques comunes, seguides de les relatives a assistència (1.830), informació (1.707) i assumptes generals o entorn (794). Darrere d’aquestes matèries figuren les queixes sobre recaptació (469), certificats (154), deduccions anticipades (121), procediment sancionador (73) i ajornaments i fraccionaments (70). L’Agència Tributària comptava al tancament del 2018 amb una plantilla, incloent-hi els 90 funcionaris en pràctiques, de 24.939 persones, un 0,85% menys, de les quals el 53,1 % eren dones. L’edat mitjana era de 52,16 anys.

tracking