SEGRE

Aquests són els perfils amb millor futur per a dones

La presentació de l'informe.

Aquests són els perfils amb millor futur per a donesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenvolupadora de software, directora de projectes tecnològics, dissenyadora gràfica digital i expertes en big data i ciberseguretat són alguns dels deu perfils al sector de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb millors sortides professionals i remuneració per a les dones.

A aquests llocs s’afegeixen els d’expertes en intel·ligència artificial, cloud computing, blockchain, robòtica educativa i transformació digital, segons recull l’informe "Empleo IT Mujer: 10 profesiones con futuro" elaborat per la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i Infoempleo i que aquest dijous ha presentat la ministra d’educació en funcions, Isabel Celaá.

"Deu professions amb futur, que suposen un jaciment d’ocupació al qual estan cridades, especialment les nenes, les dones, per superar l’actual bretxa| de vocacions científiques i tecnològiques", ha subratllat Celaá.Tras asseverar que la discriminació de les dones davant de l’ocupació és una "dinàmica que comporta costos elevats per a les dones i per a l’economia, la ministra ha assegurat que "invertir en equitat de gènere és rendible", a més de ser un mandat constitucional.

Celaá ha afirmat que aquestes 10 professions identificades a l’informe tindran les seues corresponents noves titulacions al catàleg de Formació Professional que estan "renovant" i ha dit que, de cara a la nova legislatura, estan treballant en 80 noves ofertes de FP associades, la major part, a la transformació digital de l’economia.

Així mateix, ha recordat que s’està elaborant el Pla Estratègic sectorial 2019-2022 per incrementar la participació de les nenes i joves en disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), així com per formar i sensibilitzar el professorat en la importància de reduir la bretxa de gènere i treballar amb les famílies i la societat.

"Com a societat hem d’aconseguir generar un ambient, conrear simpatia per les ciències, les tecnologies i les matemàtiques i ha de ser un repte que no només correspon al sistema educatiu, sinó a la societat en el seu conjunt", ha afegit.

L’informe descriu cadascun dels deu perfils identificats, sortides professionals, rang de salaris i formació necessària per exercir les seues funcions.

Així, detalla que el sou mitjà d’una experta en big data està entre els 30.000 i 50.000 euros anuals, i la seua tasca és recollir, emmagatzemar i analitzar grans bases de dades i preparar informes amb fórmules i mètodes estandarditzats.

Entre 30.000 i 60.000 euros a l’any cobra una especialista en ciberseguretat per desenvolupar estratègies per prevenir qualsevol atac cibernètic, mentre que una directora de projectes tecnològics guanyaria entre 53.000 i 120.000 euros anuals i una experta en intel·ligència artificial entre 27.000 i 77.500 euros.

El salari d’una especialista de robòtica educativa oscil·la entre 24.000 i 30.000 euros anuals i el d’una experta en cloud computing (lidera el canvi empresarial que suposa l’adopció del núvol per a la infraestructura d’una empresa) entre 34.000 i 45.000 euros. El lloc per aplicar les últimes tecnologies al món dels negocis, fent servir blocs de claus criptogràfiques per assegurar la confidencialitat de la informació (blockchain) té un salari mitjà d’entre 30.000 i 60.000 euros a l’any, mentre que l’especialista en transformació digital cobra entre 60.000 i 80.000 euros anuals.

Els salaris mitjans més baixos corresponen als perfils de desenvolupadora de software (entre 18.000 i 35.000 euros) i de dissenyadora gràfica digital (entre 16.000 i 50.000 euros). Per al rector de la UNIr, José María Vázquez, malgrat que el problema que cada vegada hi hagi menys dones interessades en l’àmbit tecnològic el pateixen les universitats amb poques estudiants en els graus de STEM, "la solució està en l’ensenyament primari i secundaria". "Hay que ensenyar les ciències i la tecnologia d’una manera diferent a com es ve fent, que és la mateixa manera en què s’ensenyaven aquestes matèries quan no s’esperava que les nenes fossin en el futur enginyeres", ha afegit.

tracking